Välkommen Fabian - Backpackande konstruktören från Nyköping

Även om Fabian inte alltid varit säker på sin framtida karriär, har han sedan tidig ålder vetat att han strävade efter att bli ingenjör.

Uppväxten och de tidiga ambitionerna

Fabian spenderade sina 20 första år i Nyköping tillsammans med sin familj. Ambitionen att genomföra eftergymnasiala studier var tydlig men innan det ville Fabian ut och upptäcka världen. Tillsammans med sin ryggsäck reste han runt i Australien och Indonesien i flera månader. Efter resandet flyttade han vidare från sin hemstad till Jönköping för att påbörja sina studier på Jönköping University.

Fabian Hagenius, Handläggande konstruktör på Looström

På Jönköping University så var det basår som Fabian valde att studera. Från början fanns det en tanke på att studera samma sak på KTH i Stockholm men samtidigt kände han inte något större sug att flytta upp till huvudstaden, just då.

När basåret var avslutat stod det klart att det var dags att välja inriktning för de fortsatta studierna. Det fanns en tanke om att kanske välja en ingenjörsutbildning inom Maskinteknik men efter att ha lyssnat på en presentation kring programmet så märke han att det inte skulle vara en bra match.

-Efter presentationen så insåg jag att det inte var rätt spår för mig, det verkade inte speciellt roligt. Istället fick jag upp ögonen för programmet inom Byggnadsteknik, dessutom hade jag en hel del klasskompisar från basåret som valde den utbildningen.

Trots att det inte från början fanns någon tanke att arbeta inom bygg så valde han nu att gå vidare med utbildningen.

-Jag har alltid trivts med siffror och dessutom gillar jag att räkna. I skolan var det matte och fysik som var favoritämnena eftersom det är två ämnen där saker och ting antingen är rätt eller fel, vilket minskar utrymmet för tolkning. Så högskoleingenjörsutbildningen inom Byggnadsteknik passade mig väldigt bra.

När studierna var avklarade jobbade Fabian som Entreprenadingenjör i ett halvår innan han letade sig vidare.

-Min handledare som jag hade på praktiken under andra året av utbildningen hade nu valt att starta eget företag och frågade om jag ville börja hos honom, det var så jag började på Contruster Engineering AB som konstruktör, i Jönköping.

Ett miljöombyte

Den bästa feedbacken är när kunderna ringer och är nöjda med det levererade resultatet
— Fabian Hagenius

Efter två år till i Jönköping så kom Stockholm upp på kartan igen, hans sambo fick ett jobberbjudande i huvudstaden och denna gång tyckte Fabian att flytten kändes som rätt val.

-Efter 6 år i Jönköping kände jag mig ganska klar med staden, dessutom bor båda mina bröder i Stockholm, så för mig kändes det naturligt att flytta.

Väl i Stockholm jobbade han för samma företag men nu på distans. Istället för att åka in till företagets kontor varje dag så var det på kontorshotell som Fabian tillbringade sina dagar.

-Efter sommarens slut var känslan av ensamhet påtaglig, det blev en väldigt stor kontrast från att ha varit omgiven av människor under semestern till att vara ensam på ”kontoret”. Jag kände ett behov av att vara omgiven av kollegor igen.

Fabians väg fram till Looström var inte den mest typiska.

-En bekant som även jobbar som konstruktör blev kontaktad av en rekryterare men var inte intresserad. Hon skickade vidare honom åt mitt håll istället. Det var så som jag kom i kontakt med Looström. När jag läste på om företaget så tyckte jag det var spännande att se att det var Sveriges äldsta konstruktionsbyrå och fick en bra känsla av arbetsplatsen.

Arbetsglädje och professionell utveckling

Precis som många andra inom branschen så ligger en stor del av Fabians drivkraft i att leverera ett bra resultat till kund och att göra kunden nöjd.

- Den bästa feedbacken är när kunderna ringer och är nöjda med det levererade resultatet. För mig är det, det absolut bästa med jobbet. Samtidigt tycker jag att det är roligt att räkna och grubbla på olika problem.

För Fabian är det roligaste med yrket även det mest utmanande.

-Problemlösningen är nog det som kan vara mest utmanande, men det är väldigt tillfredställande när man hittar en simpel och kostnadseffektiv lösning på ett komplext problem. Det är även genom utmaningarna som man utvecklas inom yrket.

Att trivas som konstruktör

Att veta exakt vad som krävs för att trivas och lyckas som konstruktör är inte alltid helt enkelt att sätta fingret på, men Fabian har några saker som han anser vara viktiga för att lyckas i sin roll. De sakerna är; Att ha erfarna och stöttande mentorer som man kan ta lärdom ifrån, öppen och bra kommunikation både internt och externt, samt att ha roligt på jobbet.

- För mig är det viktigt att kunna dra lärdomar och utbyta kunskaper med de erfarna kollegorna men även att få rätt stöttning. Samtidigt tror jag att det är nyttigt att ha en tydlig och enkel kommunikation, både med kunder och internt med kollegorna. Jag tycker även att det är betydelsefullt att ha roligt på sin arbetsplats, det bidrar med ökad motivation.

På Looström har man verkligen lyckats med att bygga upp gemenskap och trivsel.
— Fabian Hagenius

Vad ska man göra för att trivas på jobbet då och vad krävs för att personalen ska bli motiverad?

-Jag tycker att det är viktigt att bygga gemenskap och knyta band kollegor emellan. På Looström har man verkligen lyckats med att bygga upp gemenskap och trivsel. Det finns en bra sammanhållning här mellan kollegorna, de regelbundna aktiviteterna samt rasterna kring pingisbordet knyter oss samman, vilket leder till öppnare och smidigare kommunikation och samarbeten i jobbet.



Looström Padel Open 2023!

Jag ser redan fram emot Looström Padel Open 2024!
— Björn Sjögreen

Vi vill tacka alla som var med på en intensiv och svettig eftermiddag, full av spännande matcher och oväntade vändningar på padelbanan. På Looström älskar vi när vi får chansen att kombinera hälsa och träning med kundmöten. Vi vill rikta ett stort tack till alla deltagande företag: Scuis, Arcona, Corem, Areim, HSB, Strängbetong, LaTerre och Olov Lindgren. Ert deltagande gjorde eftermiddagen till en succé!

Vi tror starkt på att bygga bättre relationer genom gemensamma aktiviteter!

Podium platserna från årets upplaga av Looström Padel Open. (Till vänster: Areim) (I mitten: LaTerre) (Till höger: Looström)

Spel genomgång

Se videon från Padel Open 2023:












Välkommen Gunnar - Möbelsnickaren som bytte karriär

Gunnar har haft en minst sagt spännande karriärväg som lett honom fram till en plats på Looström.

Gunnar började sin resa nere i Lund. I sin hemstad började han med att studera naturvetenskap på gymnasiet och redan från tidig ålder kände han att matte och tekniska ämnen var något som intresserade honom och som han hade lätt för. Efter gymnasiet blev det ett sabbatsår där han reste runt i världen.

Gunnar Dahl, konstruktör på Looström

Ett första karriärval

Tillbaka från sitt sabbatsår var det dags att vidareutbilda sig. Gunnar kände inte för att gå den förväntade vägen, som i Lund innebar att börja på en längre högskoleutbildning.

- Nästan alla andra i min gymnasieklass blev läkare eller civilingenjörer. Det passade inte mig. Jag ville göra något annorlunda och gå min egen väg.

Gunnar började istället på en grundutbildning i finsnickeri, vilket utmanade och utvecklade helt nya sidor än de teoretiska. Möbelsnickeri blev hans nya passion och han fortsatte sina studier på den anrika Carl Malmstenskolan på söder i Stockholm.

Efter studierna arbetade Gunnar i ca ett år på ett snickeri i Valdemarsvik där han byggde möbler till bl.a. Svenskt Tenn.

Nästan alla i min klass blev läkare eller civilingenjörer, jag ville gå min egen väg.
— Gunnar Dahl

Efter året i Valdemarsvik startade han och en kursare eget snickeri baserat i Stockholm. I det egna företaget byggde han möbler och inredningar och nådde stora framgångar med en egen möbelkollektion. Kollektionen både vann Svensk Forms stora designpris och blev representerad på bl.a. Nationalmuseum.

Trots framgångarna beslutade sig Gunnar ändå efter några år för att byta yrkesväg. Att driva eget snickeri krävde mycket tid, och med två små barn hade prioriteringarna i livet ändrats.

Valet att bli konstruktör

Gunnar bestämde sig för att bli konstruktör. Vägen till den nya karriären började med en Högskoleingenjörsutbildning i byggteknik på KTH.

-Jag visste att utbildningen och KTH skulle passa mig perfekt. Att utbilda sig samtidigt som man har två småbarn visade sig också vara en bra idé. Studierna blev mycket effektivare när jag hade en begränsning i hur mycket tid jag kunde lägga. Jag kunde också disponera min tid väldigt fritt och hade mycket tid över till att vara hemma med barnen.

Ett yrke som utvecklar

Gunnar är väldigt nöjd över sitt karriärbyte. Arbetet innehåller så många olika delar vilket gör att han alltid kan fortsätta utvecklas, vare sig det är att modellera eller skapa ritningar, göra olika beräkningar eller utveckla sin kontakt med andra discipliner. Utöver personlig utveckling så drivs han av att kunna ta fram den perfekta lösningen.

-Det bästa med att vara konstruktör är när man lyckas med att ta fram och erbjuda en lösning som man är nöjd med. I de allra flesta fallen uppnår man den bästa lösningen när man får dela tankar med andra och ta del av andras erfarenheter.

Att byta karriärväg i senare ålder har också fört med sig sina fördelar. Det tidigare arbetet som finsnickare har han fått användning av i sitt nuvarande jobb.

-Jag har absolut en fördel som konstruktör tack vare mitt tidigare yrke. Det har gett mig en känsla för konstruktion och för hur saker fungerar.

För den som inte arbetat som finsnickare så har Gunnar tankar om vad han tror behövs för att kunna bli en skicklig konstruktör.

-Jag tror att det är bra att ha ett sinne för det praktiska, att kunna ta ett steg tillbaka och analysera vad det är man gör. Att ha ett öppet sinne är också viktigt. Genom att ta ett steg tillbaka så kan du lättare se ifall lösningen är den mest lämpade att arbeta vidare med. Praktiken och teorin måste gå hand i hand.

När arbetssättet och företaget matchar

För Gunnar är det av yttersta vikt att kunna utvecklas inom sin roll och i sitt yrke. Han anser även att nyckeln till att fortsätta utvecklas ligger i att ha olika arbetsuppgifter. Utöver att ha diversitet i yrket så anser han att utveckling sker när man får ta del av andra kollegors erfarenheter. På Looström får han möjlighet att arbeta på ett sätt som driver honom framåt.

-På Looström får jag den friheten som jag önskar, där jag får vara involverad i alla delar av ett projekt. Samarbetet och idé-bollandet med kollegorna är enkelt. Det gör att vi tillsammans kan komma fram till den bästa möjliga lösningen.

En öppen arbetsplats

Genom arrangerade tillställningar och gemensamma fikapauser, skapas bättre band mellan de anställda. Den öppna kontorsmiljön gör det även lättare att ta hjälp av varandra.

-Jag tycker att vi har ett arbetssätt som fungerar bra, vi jobbar mycket med varandra och de gemensamma stunderna gör att vi bygger ett starkt team.

- Innan jag började på Looström hade jag en magkänsla av att det skulle vara väldigt roligt att jobba här. Nu har jag varit på plats ett tag och jag tycker att magkänslan stämde. Vi gör mycket kul tillsammans både under och efter arbetstid.

Praktiken och teorin måste gå hand i hand.
— Gunnar Dahl

Välkommen Jennifer- Den händiga konstruktören

Jennifer, som växte upp på en brädgård, var omgiven av en familj av entreprenörer och hantverkare. Från tidig ålder visade Jennifer sin förmåga att bygga och skapa. Att bygga sin egna lekstuga var en av hennes tidiga bedrifter. Därifrån tog intresset för att bygga och konstruera fart på riktigt.

Nu står hon inför sin andra husrenovering, efter att tidigare ägnat sig åt att renovera en lägenhet. För Jennifer är yrket som konstruktör en perfekt match för hennes händiga och kreativa sinne.

Jennifer Dahlbäck, konstruktör på Looström

Den naturliga vägen från uppväxten, omgiven av material och konstruktioner.

Uppväxten för Jennifer var inte som de flesta. Om barnen blev sjuka, tillbringade de sina sjukdagar på föräldrarnas bygghandel.

Sommarjobben och inventeringarna på familjeföretaget var en självklar del av hennes barndom, och det var även där som hennes intresse för konstruktioner och byggmaterial föddes.

Efter att ha sett byggmaterialet i sin ”råa” form, så ville jag se mer och gå djupare in i materialets egenskaper
— Jennifer Dahlbäck

När Jennifer berättar om sin väg till att bli konstruktör, förstår vi hur valet av högskoleutbildning knöts till hennes tidigare erfarenheter. Efter att ha läst ekonomi på gymnasiet, kände hon sig tveksam om det verkligen var vad hon ville göra. Men när hon senare beslutade sig för att utbilda sig till byggnadsingenjör på KTH, var det som om allt föll på plats. Hon visste att det var det yrket som hon ville hålla på med och sökte därför endast den utbildningen, och när beskedet om antagningen kom, var glädjen stor.

Jennifer har alltid haft ett intresse för design och arkitektur, från början var tanken att bli arkitekt. Men det var konstruktionsaspekten som väckte hennes nyfikenhet och ledde henne till sin utbildning på KTH.

- Efter att ha sett byggmaterialet i sin ”råa” form, så ville jag se mer och gå djupare in i materialets egenskaper.

Ständig källa till lärande

- Att arbeta som konstruktör är ett unikt yrke, där varje projekt kommer med nya förutsättningar; unika markförhållanden, annorlunda konstruktionsmaterial, inget projekt är det andra likt. Vilket gör att arbetsdagarna är långt ifrån rutinmässiga.

Jennifer trivs när det är högt tempo och när förutsättningarna förändras inför varje projekt. Tidigare har Jennifer arbetat mycket med bostäder, nu får hon chansen att vidga sina vyer och ta sig an nya utmaningar i diverse projekt.

Utmaningarna och glädjen i att arbeta som byggnadskonstruktör

De mest utmanande aspekterna i hennes roll är de plötsliga och drastiska ändringarna som kan inträffa i projekt. Att hantera olika deadlines ser hon inte som ett problem, eftersom hon presterar bättre under press.

För att trivas och lyckas i sin roll som konstruktör ser hon hög stresstålighet och förtroende för sig själv som viktiga egenskaper. Misstag i hennes bransch kan få allvarliga konsekvenser, och det kräver en känsla av säkerhet i det man gör. Att ingen dag är den andra lik är något som gör att Jennifer älskar sitt jobb.

- Jag utvecklas varje dag på jobbet vilket känns väldigt kul och det finns så mycket mer att lära sig.

Jag tror att det är viktigt att vara stresstålig i vårt yrke. Viss självsäkerhet tror jag är en annan sak som ska underlätta yrket.
— Jennifer Dahlbäck

En stark gemenskap genomsyrar företaget

För Jennifer är de regelbundna fikapauserna, gemensamma luncherna och det öppna kontorslandskapet några av de faktorer som bidrar till den bra arbetsmiljön som råder på Looström. Efter sina intervjuer där hon fick höra talas om Looströmandan så har hon nu fått chansen att se den på riktigt.

- Jag tycker att är väldigt kul med alla gemensamma aktiviter, det stärker sammanhållningen på Looström. Jag gillar den familjära känslan som råder på företaget. Det påminner lite om byggvaruhandeln.

Looström firar 120 år i branschen!

Det var en fantastisk milstolpe för Looström
— Björn Sjögreen

Tack till alla fantastiska människor som var med och gjorde vårt 120-årsjubileum till en oförglömlig kväll🎉

Det var fantastiskt kul att se så många personer samlade för att fira denna milstolpe. Vi ser fram emot många fler fantastiska år och nya milstolpar🥂✨

Det var en oförglömlig kväll som jag sent kommer att glömma
— Robert Abrahamsson

Vi är Sveriges äldsta konstruktionsbyrå men vi formar morgondagen, idag vill vi göra branschen mer hållbar och satsar därför stenhårt på hållbarhet och återbruk. Tillsammans kan vi förändra och göra skillnad.

Bilder från 120 års jubileet




Se videon från vårt 120års-firande:








Vildmannen 7 är officiellt invigd!

Över fem års arbete med detta unika och komplexa projekt har kommit till sitt slut och det är dags för hyresgästerna att flytta in. Som fågel Fenix har Vildmannen 7 rest sig ur askan och från att nästan endast ha varit en förkolnad fasad kan den sällsynta roslagssandsstenen åter igen skina över Stockholm innerstads folktäta gator.

Vi vill tacka Hufvudstaden att vi har fått varit delaktiga i detta fantastiska projekt och för gott samarbete!

Läs mer om vårt arbete med projektet här.

Vildmannen 7 fastighet byggnad byggnadskonstruktör looström
Vildmannen 7 fastighet byggnad byggnadskonstruktör looström
vildmannen 7 trappa fastighet looström byggnadskonstruktör
Vildmannen 7 fastighet byggnad byggnadskonstruktör looström
vildmannen 7 brand renovering

Vildmannen 2017 precis efter branden.
Bildälla: Holger.Ellgaard - Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=63960633

Looström rekryterar branschveteranen Robert Abrahamsson till rollen projektutvecklingschef

VD Björn Sjögreen skakar hand med nyanställda Robert Abrahamsson

Björn Sjögreen (VD) & Robert Abrahamsson (Avdelningschef)

För mig känns det väldigt roligt att återvända till bolaget där jag påbörjade min bana som konstruktör för många år sedan. Jag ser mycket fram mot att vara med och driva Looströms fortsatta utveckling och tillväxt tillsammans med alla kompetenta kollegor
— Robert Abrahamsson, Projektutvecklingschef

Robert Abrahamsson kommer närmast från en roll som regionchef på Sitowise/BTB. Han har 25 års erfarenhet av att leda olika typer av kvalificerade konstruktionsuppdrag.

Roberts mångsidiga kompetens och expertis stärker Looströms organisation och förmåga att möta dagens utmaningar och möjligheter.

Det känns bra att Robert valt att börja hos oss på Looström. Jag är övertygad om att han får en viktig roll i Looströms utveckling och bidrar med både teknisk och kommersiell kompetens, säger Björn Sjögreen, VD på Looström.

 Roberts omfattande nätverk av kunder och kontakter inom branschen stärker Looströms position och marknadsnärvaro
— Björn Sjögreen, VD





 

Se Roberts presentationsvideo nedan.

För mer information och förfrågningar, vänligen kontakta: Björn Sjögreen (VD)

Telefon: 0705912288

E-post:  bjorn.sjogreen@loostrom.se

Webbplats: www.loostrom.se

Årets hållbarhetsrapport finns nu ute! 🌱

Som den hållbara konstruktionsbyrån har vi sedan några år tillbaka tagit ett helhetsgrepp kring hållbarhet. I områdena miljömässig, social- samt ekonomisk hållbarhet har vi årligen fokuserat på att utveckla och följa upp mål. Detta för att bidra och komma närmre en hållbar framtid inom byggbranschen.

I vår nya rapport kan du läsa om bl.a. våra nya mål samt en intervju med våra hållbarhetsansvariga på Looström och hur de ser på framtiden inom byggbranschen ur ett miljömässigt perspektiv.

Året-runt-komfort: 3 smarta lösningar för en sval byggnad på sommaren (som även håller sig varm på vintern!)

 

☀️🌡️ Ingen har väl missat risken för rekordvärme som väntas denna sommar...

... och för att klara av en utmanande sommar med höga temperaturer vill man såklart kunna koppla av i en behaglig temperatur, oavsett om vi befinner oss hemma, på kontoret eller i andra byggnader.

Därför har vi har samlat tre tips till hur man bygger svalt utan att göra avkall på värmen under vintern ❄️


1. Isoleringslager

Se till att ditt hem är välisolerat för att minimera värmeförlust på vintern och värmeinträngning på sommaren. Använd högkvalitativ isolering i väggar, tak och golv för att skapa ett energieffektivt klimatskal.

2. Termisk massa och solenergi

Använd material med hög termisk massa, som betong eller tegel, för att lagra solvärme under dagen och avge värmen på natten. Detta hjälper till att balansera inomhustemperaturen och ge behaglig värme på vintern utan att överhettas på sommaren.

3. Fönster med dubbla eller tredubbla glas

Investera i energieffektiva fönster med isolerglas för att förbättra värmehållningen. Dessa fönster minskar värmeförlusten på vintern och hjälper till att blockera värmeinträngning på sommaren.


Är du ute efter en byggnadskonstruktör som kan ta hand om hela ditt byggprojekt?

Vi kan allt från komplexa ombyggnationer till nyproduktion.
Vare sig det gäller en
samhällsfastighet, kommersiell lokal eller bostad finns vi med dig från tidigt skede till färdig produkt, alltid med fokus på hållbarhet.

Vi har även expertis inom
prefabkonstruktion, industrikonstruktion och träkonstruktion.

Platsbesök på projekt Fenix

Fenix, en äldre fabriksfastighet vid Torsplan har fått en upprustning som nu är vid sitt slut. Vi fick i uppdrag av Arcona, att projektera om- och påbyggnationen och med Looströms lösningar har projektet sammantaget bidragit till stora miljövinster mot en ren nyproduktion.

Under hyresgästanpassningen passade Looström på att göra ett platsbesök och med vår beställare Arcona i täten fick våra byggnadskonstruktörer se slutresultatet på deras lösningar.


Looström har i projekt Fenix gjort allt från programhandling fram till färdig hyresgästanpassning. Uppdragsansvarige Lars berättar om arbetet.

— Looström står ju för hållbarhet och det här är ju ett fantastiskt exempel, för här har vi sparat den befintliga stommen. Och på den sparade stommen har man byggt på tre våningar prefabstomme som vi har projekterat.

Looström känner oss extra stolta att vi varit delaktiga i dels ombyggnationen men även nyprojekteringen av prefaben.
— Lars Spång, Uppdragsansvarig konstruktör

Ombyggnadsprojekt bidrar till många utmaningar, en av anledningarna till detta är att man kan stöta på saker gång på gång som inte ser ut som man har väntat sig.

— I och med att fasadleverantören har haft väldigt specifika krav på toleranser har man fått göra väldigt många anpassningar på den befintliga stommen för att få ihop det hela. Vi på Looström känner oss extra stolta att vi varit delaktiga i dels ombyggnationen men även nyprojekteringen av prefaben. Att vi har varit med och samordnat det och fått det hela att fungera tillsammans till en helhet. Det är ett fantastiskt projekt det här, som har varit väldigt trevligt att jobba med.

fenix fastighet entré foajé looström konstruktör

Foajén i Fenix.

ljusgård fenix entré foajé looström konstruktör

Ljusgården i foajén, sedd uppåt.