Aktuellt — Looström

Josefine Ehrenström

Looström x Studenter 2025

Förra veckan gick Looström x Studenter av stapeln och wow, vilken uppslutning av konstruktionsnyfikna studenter!

V åt pizza från Fat Frank's Catering, pratade konstruktion, tävlade i roliga aktiviteter och hade föreläsning om vårt arbete i Grev Tureplan. En riktigt trevlig kväll kort och gott!

Stort tack till alla som kom!

Missade du vårt event? vi har dem kontinuerligt, håll utkik på våra sociala kanaler inför nästa!

Till dess kan du ta del av kvällen digitalt i videon nedan.

Välkommen John – konstruktören som bygger framtiden i Göteborg

Uppvuxen och boende i Lerum blandar John familjelivet på landsbygden med Göteborgs storstadspuls. Med 11 år i branschen tar han klivet in på Looström för nya utmaningar: att stärka Looströms närvaro på västkusten som gruppchef och uppdragsansvarig konstruktör.

”Det där har jag gjort”

John Hessel byggnadskonstruktör göteborg looström

John Hessel, Gruppchef och Uppdragsansvarig Konstruktör på Looström

Vägen att finna sin framtida karriär är inte alltid rak, men innan starten i arbetslivet var John säker på två saker: han var tekniskt lagd och ville kunna se och ta på resultatet av sitt jobb.

— Jag gillar när arbetet man gjort syns, men eftersom jag inte hade den konstnärliga ådran så föll yrket som arkitekt bort. Däremot har jag alltid gillat att räkna, så rollen som byggnadskonstruktör passade perfekt.

Sagt och gjort, så påbörjade han utbildningen till civilingenjör inom väg- och vattenbyggnad (numera kallad samhällsbyggnadsteknik) på Chalmers Tekniska Högskola.

Jag föredrar att vara delaktig i de tidiga skedena. På så sätt ökar chanserna att noggrant utreda alla alternativ och hitta den optimala lösningen för projektet som helhet, istället för att nöja sig med den första bästa.
— John Hessel, Gruppchef och Uppdragsansvarig Konstruktör

— Efter examen började jag jobba på Integra Engineering, som sedan blev uppköpta av PE Teknik & Arkitektur. Totalt arbetade jag där under drygt elva år som konstruktör, de sista åren i en roll som sektionschef och uppdragsansvarig konstruktör.

Drivfaktorn i yrket - framgångsrikt samarbete

För ett gott samarbete i projekt tror John att kommunikationen i början är avgörande. 

— Det är viktigt att redan från start diskutera förväntningarna i projektet, så att alla har samma bild av hur man ska arbeta och vad som förväntas av en.  

Han föredrar att vara delaktig i de tidiga skedena för att maximera möjligheterna till att påverka brett.

— På så sätt ökar chanserna att noggrant utreda flera olika alternativ och hitta den optimala lösningen för projektet som helhet, istället för att nöja sig med den första bästa.

För att lyckas i rollen som byggnadskonstruktör tror John att receptet är bra kollegor med en mix av egenskaper och personligheter, en tillåtande miljö där man uppmuntrar idéer och lösningar, och att man har roligt ihop.

— Det brukar lösa sig fint då.

Looström har många projekt med trästommar, där har både jag och hela byggbranschen i stort mycket att lära.
— John Hessel, Gruppchef och Uppdragsansvarig Konstruktör

Möjligheterna på Looström

Att få vara med och bygga upp vårt kontor Göteborg med ett tryggt stöd i ryggen var bara en del i det som lockade John till Looström.

— Jag hoppas framför allt att kunna utveckla mitt ledarskap, men också spetsa till mina teknikkunskaper. Looström har många projekt med trästommar, där har både jag och hela byggbranschen i stort mycket att lära.


Vill du också vara med i vårt växande team i Göteborg?

Grev Tureplan tog hem totalvinsten i Årets Bygge 2025 och Håll Nollans arbetsmiljöpris!

I tisdags kom de goda nyheterna att Vasakronans Grev Tureplan (Sperlingens backe 47) vunnit Årets Bygge 2025 och Håll Nollans arbetsmiljöpris. Här är motiveringarna.

Årets Bygge 2025

carl eldhs fontän framför grev tureplan

Den restaurerade Eldhs fontän av skultptören Carl Eldh

Årets bygge 2025 delas ut av ByggIndustrin och gick av stapeln 18 mars på Construction Summit. Grev Tureplan var nominerad i kategorin renovering, men lyckades ta hem totalvinsten som Årets Bygge.

Sperlingens Backe 47, också kallat Grev Tureplan genomgick en omfattande ombyggnad där hållbarhet och digitalisering varit en stor fokuspunkt. Projektet kombinerade modernisering med bevarandet av den K-märkta byggnadens kulturhistoriska värde.

Juryns motiveringar

Årets Bygge 2025:

“En omfattande modernisering av en av huvudstadens kontorspärlor – i ett av landets kanske mest centrala lägen – genomfördes utan att tumma på kvaliteten på något område. Lägg till innovativa lösningar för (storskaligt) återbruk, arbetsmiljö, logistik och digitalisering så får du ett projekt som visar på en stor omsorg inte bara om byggnaden i sig utan också om människorna som arbetat med den. Totalvinnare av Årets Bygge 2025 är Grev Tureplan.”

Fastigheten Grev Tureplan från grodperspektiv

Grev Tureplan i september 2024.

Håll Nollans arbetsmiljöpris 2025:

“Med hög närvaro från projektledningen, stort fokus på relationsbyggande, planering och transparens la det här teamet grunden till ett lyckat projekt med god säkerhetskultur. Dessutom var användningen av digitala verktyg hög och central i såväl projektering som under produktion, vilket skapade en säker arbetsplats där alla tog ansvar och bidrog till arbetsmiljön.”

Vi på Looström vill rikta ett stort grattis till Vasakronan, våra fantastiska konstruktörer och alla andra som bidragit till att göra detta projekt till en riktig succé. Att få vara en del av ett projekt som hyllas för innovativa, hållbara lösningar och säker arbetsmiljö känns stort!


Looström är tillbaka i femte hötorgshuset- denna gång med Wallenstam

Sergelskrapan, den femte av Hötorgsskraporna vid Sergels torg i Stockholm, har nyligen förvärvats av Wallenstam från AMF Fastigheter. Vi på Looström är stolta över att få kliva in som byggnadskonstruktörer i ett spännande nytt projekt kopplat till byggnaden.

Fasaden på det femte hötorgshuset, sergelskrapan

Tillbaka efter ombyggnaden 2020

Det femte hötorgshuset (fastighetsbeteckning ”Stigbygeln 5”) byggdes 1959 och består av 21 våningar. Mellan 2020-2021 var Looström konstruktörer i hötorgsskrapans ombyggnad av plan 4-7. Just därför är vi extra glada att få återvända till fastigheten för att bidra till bevarandet och utvecklingen av denna kulturhistoriska byggnad.

femte hötorgshuset bakom sergelfontänen

Hötorgsskrapan bakom sergelfontänen

Sidan av sergelskrapans fasad
Att Looström fått uppdraget som konstruktör i Stigbygeln 5 är inspirerande! Här får vi arbeta med innovativa lösningar, tekniska utmaningar och samarbeta med engagerade kollegor. Extra kul är samarbetet med Wallenstam, där vi förverkligar deras vision om att låta gårdagens vision möta dagens teknik och prestanda.
— Viktor Bergström, Handläggande Konstruktör

Vi tackar Wallenstam för förtroendet och ser fram emot samarbetet!


Looström ökar inom prefab – rekryterar Magnus Bofeldt som affärsutvecklingschef prefab

Looström fortsätter tillväxtresan inom prefab genom att rekrytera Magnus Bofeldt som affärsutvecklingschef prefab. Magnus, med stor erfarenhet inom bygg- och stomprojektering, kommer utveckla Looströms erbjudande av innovativa prefablösningar som möter marknadens efterfrågan på effektivitet och lägre CO2-utsläpp.

Magnus Bofeldt, Björn Sjögreen och Erik Åkerman med Looströms kontor i bakgrunden

Magnus Bofeldt, Affärsutvecklingschef prefab (t.v.), Björn Sjögreen, VD och Erik Åkerman, Gruppchef prefab (t.h.)

Magnus Bofedts roll i prefabexpansionen

Looström har etablerat sig som ledande specialist inom huskonstruktion och tagit stora kliv inom prefab, där samarbeten med marknadens ledande stomsystemsproducenter möjliggjort utveckling av hybridlösningar.

Vi ökar nu kompetensen inom området genom att välkomna Magnus Bofeldt som ny Affärsutvecklingschef prefab. Han kommer i sin roll arbeta med att utveckla företagets erbjudande inom prefabricerade lösningar i nära samarbete med Erik Åkerman och prefabgruppen som idag består av tio personer.

Magnus har över 20 års erfarenhet inom bygg- och stomprojektering och kommer närmast från Sitowise Sverige AB, där han har verkat som gruppchef och uppdragsansvarig konstruktör.

Magnus djupa förståelse för prefabricerad konstruktion kommer att spela en central roll i att stärka Looströms position på marknaden.

Porträttbild på en leende Magnus Bofeldt framför en blå pelare och grön växt på Looströms kontor

Magnus Bofeldt, Affärsutvecklingschef prefab

Mervärde för beställare i helhetslösningar

VD Björn Sjögreen vet att fler beställare efterfrågar effektivare stomlösningar med lägre CO2-utsläpp och ser värdet av Looströms helhetserbjudande.

— Looströms tillväxt inom prefab spelar en viktig roll på marknaden och kombinationen av allmän konstruktion (K) och prefabkonstruktion (KP) uppskattas av beställare. Magnus kompetens och stora erfarenhet inom området kommer förstärka vårt erbjudande ytterligare, säger Björn Sjögreen.

Magnus ser fram emot att bidra till Looströms tillväxt och utveckling och har positiva framtidsvisioner.

Looströms konstruktionsexpertis och erbjudande av helhetslösningar, inklusive hybridstommar, har varit en avgörande faktor att välja företaget.
— Magnus Bofeldt, Affärsutvecklingschef prefab

— Det känns inspirerande att ta steget till Looström, ett företag med en etablerad prefabavdelning och en tydlig ambition att växa inom området. Det nya kontoret i Göteborg ger oss även ökad flexibilitet och möjlighet att utöka kundbasen. Looströms konstruktionsexpertis och erbjudande av helhetslösningar, inklusive hybridstommar, har varit en avgörande faktor att välja företaget, säger Magnus Bofeldt.

 

Byggbranschen och jämställdhet - stegen framåt

Den 8 mars är det internationella kvinnodagen, en dag att lyfta både framsteg och de utmaningar som finns kvar för ett mer jämställt samhälle. Byggbranschen är en viktig del av samhället – men hur jämställd är den?

Manlig och kvinnlig konstruktör pratar vid dator leende

Kvinnors närvaro i byggbranschen

Regeringen har satt upp ett jämställdshetsmål för bygg- och anläggningsbranschen: år 2030 ska minst 25% av de som nyanställs vara kvinnor.

Statistik från 2023 visar på att 10,9% av de sysselsatta i byggbranschen var kvinnor. Året innan 10,6%.

Vi brukar prata om att bygga hus, men idag vill vi prata om hur vi kan bygga möjligheter för jämställdhet inom vår bransch:

Mångsidig rekrytering

Att aktivt arbeta för att attrahera och behålla en diversifierad arbetskraft.

På Looström har vi haft ca 50/50 fördelning mellan kvinnor och män i många år. För oss är det självklart att mångfalden av erfarenheter, perspektiv och bakgrunder bidrar till en bättre företagskultur och starkare lösningar för våra kunder.

Inkluderande arbetsmiljö

Alla ska känna sig välkomna och respekterade. Det kräver aktivt arbete, från att öka medvetenheten om mångfald till tydliga riktlinjer mot diskriminering. Ett inkluderande ledarskap där olika perspektiv får plats är avgörande.

Synliga förebilder

Att lyfta kvinnor i branschen visar vägen för framtida generationer. Förebilder spelar roll. För unga kvinnor som funderar på en karriär i byggbranschen är det avgörande att se andra som gått före.

Det här är bara några av de steg vi kan ta för att driva utvecklingen framåt.

Läs mer om hur vi arbetar för mångfald på Looström i vår hållbarhetsrapport.

Gävles nya reningsverk – ett lyft för staden

Gästrike Vatten har gjort klart att ett nytt reningsverk ska byggas i Gävle och det gamla reningsverket Duvbacken ska avvecklas. På uppdrag av ByggDialog är Looströms byggnadskonstruktörer med och bidrar till bättre vattenrening och infrastruktur för Gävle Kommun, vilket gynnar både boende och miljö.

Samhällsnyttig industrikonstruktion  

Looström är glada över att få vara delaktiga i detta nybyggnadsprojekt som förhöjer standarden på vattenreningen för 150 000 personer i Gävle. Den nya konstruktionen är framtidssäker och kan enkelt anpassas för att möta framtida behov hos Gävles växande befolkning.

Vi ser fram emot fortsätta vårt arbete med att utveckla byggkonstruktionen för detta viktiga projekt.

 


Grev Tureplan nominerad i Årets bygge 2025 - projektet med fokus på hållbarhet

Den 5 september 2024 invigdes Vasakronans Grev Tureplan (Sperlingens backe 47) på nytt. Det K-märkta huset genomgick en omfattande ombyggnad där hållbarhet varit en stor fokuspunkt. Nu har projektet uppmärksammats ytterligare- vi är stolta över att Grev Tureplan är en av finalisterna i Årets Bygge 2025 i kategorin renovering!

Fastigheten Grev Tureplan från grodperspektiv

Grev Tureplan i september 2024.

Kriterierna för nomineringarna

Årets bygge 2025 delas ut av ByggIndustrin och går av stapeln 18 mars 2025 på Construction Summit. I kategorin renovering får Grev Tureplan sällskap av de andra nominerade projekten Dickonska Palatset och Peder Holmsgatan.

Projekten granskas enligt följande kriterier:

  • Arbetsmiljö

  • Hållbarhet

  • Tid/kvalitet/budget/teknik/innovation

  • Samverkan

Grev Tureplan - en utmanande ombyggnad med hållbarhetsfokus

Projektet kombinerade modernisering med bevarandet av byggnadens kulturhistoriska värde. Looströms uppdrag har bestått av bland annat tungrivning, totalrenovering av hela byggnaden och komplicerad projektering.

Att projektet hade höga hållbarhetsmål var en fröjd för Looströms konstruktörer. Några av tillvägagångssätten var återbruk, klimatförbättrad betong och återvunnet stål. En annan arbetsmetod var digitalisering.

Läs hela listan på de hållbara tillvägagångssätten.

Att Grev Tureplan är finalist i Årets Bygge 2025 är ett kvitto på att hållbarhet och innovation kan gå hand i hand med bevarandet av kulturhistoriska byggnader. Oavsett om projektet tar hem vinsten eller inte, är vi tacksamma över att vi har fått vara en del av denna utmanande ombyggnad!
— Petra Källered, Handläggande konstruktör och Teknisk specialist
gammalt foto på grev tureplan och eldhs fontän
Fasaden på grev tureplan med fönster
eldhs fontän utanför grev tureplan

Den restaurerade Eldhs fontän av skultptören Carl Eldh

Sammanfattning

Den 5 september 2024 invigdes Vasakronans Grev Tureplan efter en omfattande ombyggnad med fokus på hållbarhet. Projektet har nu blivit finalist i Årets Bygge 2025 i kategorin renovering, där det tävlar mot Dickonska Palatset och Peder Holmsgatan. Nomineringskriterierna inkluderar arbetsmiljö, hållbarhet, teknik, innovation och samverkan.

Looströms uppdrag omfattade bland annat tungrivning, totalrenovering, komplicerad projektering samt användning av hållbara metoder som återbruk, klimatförbättrad betong och återvunnet stål. Digitalisering var också en viktig del av arbetet.


Vi träffade framtidens konstruktörer på LAVA 2025!

Precis som varje år deltog Looström även i år i LAVA, samhällsbyggnadssektionens arbetsmarknadsmässa vid KTH.

LAVA monter Looström 2025

LAVA är en chans för både studenter men även oss som konstruktionsbyrå att knyta kontakter. Även om inte alla byggnadsingenjörer blir byggnadskonstruktörer hos oss, så kommer vi troligtvis ändå att mötas i branschen. Kanske jobbar vi i samma projekt en dag?

Stort tack till alla studenter som besökte vår monter!

Se en sammanfattning av vår LAVA-dag i videon nedan och läs om hur Looström skapar kontakt med studenter.

Byggbranschens väg till ökat återbruk – digitaliseringens betydelsefulla roll

Plan B och Looström samlade tillsammans, under januari, aktörer inom samhällsbyggnadsbranschen för en workshop. Temat var: att utforska hur digitalisering kan bidra till ökat återbruk i branschen. Här är våra insikter.


presentation på looström och planbs workshop om digitalisering och återbruk

24 samhällsbyggare samlas för återbruksworkshop

Looström och Plan B bjöd in ett urval av aktörer inom branschen för att diskutera och jobba med återbruksfrågan. Runt borden satt allt från arkitekter och fastighetsutvecklare till entreprenörer och projektledare.

Workshopen hade två mål:

  • Att tillsammans förstå hur digitalisering kan hjälpa oss att överkomma nuvarande hinder för ökat återbruk.  

  • Hur var och en kan påverka hindren utifrån sin roll i värdekedjan. 

Vi byggde vidare på de utmaningar och problem som identifierades under första eventet som genomfördes på Looström våren 2024.

Vad är återbruk?

Återbruk innebär att återanvända byggmaterial, produkter eller komponenter istället för att dessa blir avfall eller återvinns. Det kan exempelvis handla om att demontera och återanvända allt från innerdörrar, tegel och undertaksplattor till stommaterial som balkar, pelare och bjälklag.

Varför återbruk?

Syftet med återbruk är att minska avfall, spara resurser och minska klimatpåverkan genom att ge material en längre livslängd. Genom att återanvända byggmaterial istället för att producera nytt kan vi reducera koldioxidutsläpp och skapa en mer cirkulär ekonomi.

Digitalisering – vad är det?

Digitalisering innebär att analoga arbetsflöden och information omvandlas till digitala format. Fysiska dokument kan ersättas till digitala filer, manuella arbetsmoment automatiseras och digitala verktyg kan användas.

Vilka fördelar finns det med digitalisering?

Digitalisering i byggbranschen kan bidra till ökad effektivitet, kostnadsbesparingar och hållbarhet. Detta genom bland annat bättre projektplanering, effektivare samarbete, tidsbesparing och materialspårbarhet.

frukost och sammankomst för workshop av looström och planb
grupp diskuterar i konferensrum på looström och planb workshop för återbruk och digitalisering
grupp diskuterar i konferensrum på looström och planb workshop för återbruk och digitalisering

Hur digitalisering kan bidra till ökat återbruk - våra insikter

Så vad lärde vi oss under workshopen? Här är våra viktigaste insikter och slutsatser som kan forma framtidens hållbara byggprocesser.

Nyckelintressenter och samarbeten

Det finns många nyckelintressenter och faktorer som är avgörande för att lösa problemen där det krävs genuina samarbeten.

1. Leverantörernas ansvar

En viktig punkt när det kommer till möjligheterna att påverka är leverantörernas ansvar att möjliggöra produkter.

2. Ekonomiska faktorer- en drivkraft för förändring

Inflytelserika aktörer med den ekonomiska makten spelar en avgörande roll i att driva förändringar inom hållbart byggande. För att åstadkomma ett paradigmskifte krävs ekonomiska incitament.

3. BIM-modeller som verktyg för strukturerad datahantering

BIM- modeller kan vara ett viktigt verktyg för att hantera data effektivt och strukturerat. På detta sätt kan vi samla viktiga informationsegenskaper som exempelvis skick och livslängd på produktnivå.

4. Vikten av långsiktig förvaltning och ökad cirkularitet

Under workshopen betonades vikten av att arbeta med långsiktig förvaltning, spårbarhet och ökad cirkularitet.

Effekterna av vår workshop inom hållbart byggande

Efter en succéartad andra workshop tar vi med oss värdefulla insikter och ett ett starkare samarbete. Vad har då denna sammankomst genererat?

1.   Ökad medvetenhet och kunskap

Genom föreläsningar och workshops har deltagarna fått en djupare förståelse för hur digitala verktyg och metoder kan användas för att effektivisera och öka återbruk.

2.   Förstärkta nätverk och samarbeten

Eventet möjliggjorde för deltagarna att knyta nya kontakter och etablera samarbeten över olika sektorer. Deltagarna har fått möjlighet att dela med sig av sina erfarenheter, utmaningar och lösningar, vilket har bidragit till en starkare sammanhållning och ett ökat samarbete inom branschen.

3.   Helhetssyn på värdekedjan

Genom att inkludera olika roller inom värdekedjan för återbruk har deltagarna fått en mer övergripande bild av de utmaningar och möjligheter som finns. Detta har hjälpt till att identifiera viktiga beröringspunkter och samarbetsområden.


Sammanfattning

Looström och Plan B arrangerade i januari en workshop med 24 aktörer inom samhällsbyggnadsbranschen för att diskutera hur digitalisering kan främja återbruk.

Workshopen syftade till att förstå hur digitala lösningar kan övervinna hinder för återbruk och hur varje aktör kan bidra till förbättring inom värdekedjan.

Workshopen visade att samarbeten mellan nyckelaktörer är avgörande för hållbart byggande. Leverantörers ansvar, ekonomiska incitament och BIM-modeller spelar en central roll i att driva förändring. Långsiktig förvaltning och ökad cirkularitet är också viktiga för att främja återbruk.

Deltagarna fick ökad kunskap om digitaliseringens roll, stärkta nätverk och en holistisk syn på återbrukets möjligheter och utmaningar.