Byggbranschens väg till ökat återbruk – digitaliseringens betydelsefulla roll

Plan B och Looström samlade tillsammans, under januari, aktörer inom samhällsbyggnadsbranschen för en workshop. Temat var: att utforska hur digitalisering kan bidra till ökat återbruk i branschen. Här är våra insikter.


presentation på looström och planbs workshop om digitalisering och återbruk

24 samhällsbyggare samlas för återbruksworkshop

Looström och Plan B bjöd in ett urval av aktörer inom branschen för att diskutera och jobba med återbruksfrågan. Runt borden satt allt från arkitekter och fastighetsutvecklare till entreprenörer och projektledare.

Workshopen hade två mål:

  • Att tillsammans förstå hur digitalisering kan hjälpa oss att överkomma nuvarande hinder för ökat återbruk.  

  • Hur var och en kan påverka hindren utifrån sin roll i värdekedjan. 

Vi byggde vidare på de utmaningar och problem som identifierades under första eventet som genomfördes på Looström våren 2024.

Vad är återbruk?

Återbruk innebär att återanvända byggmaterial, produkter eller komponenter istället för att dessa blir avfall eller återvinns. Det kan exempelvis handla om att demontera och återanvända allt från innerdörrar, tegel och undertaksplattor till stommaterial som balkar, pelare och bjälklag.

Varför återbruk?

Syftet med återbruk är att minska avfall, spara resurser och minska klimatpåverkan genom att ge material en längre livslängd. Genom att återanvända byggmaterial istället för att producera nytt kan vi reducera koldioxidutsläpp och skapa en mer cirkulär ekonomi.

Digitalisering – vad är det?

Digitalisering innebär att analoga arbetsflöden och information omvandlas till digitala format. Fysiska dokument kan ersättas till digitala filer, manuella arbetsmoment automatiseras och digitala verktyg kan användas.

Vilka fördelar finns det med digitalisering?

Digitalisering i byggbranschen kan bidra till ökad effektivitet, kostnadsbesparingar och hållbarhet. Detta genom bland annat bättre projektplanering, effektivare samarbete, tidsbesparing och materialspårbarhet.

frukost och sammankomst för workshop av looström och planb
grupp diskuterar i konferensrum på looström och planb workshop för återbruk och digitalisering
grupp diskuterar i konferensrum på looström och planb workshop för återbruk och digitalisering

Hur digitalisering kan bidra till ökat återbruk - våra insikter

Så vad lärde vi oss under workshopen? Här är våra viktigaste insikter och slutsatser som kan forma framtidens hållbara byggprocesser.

Nyckelintressenter och samarbeten

Det finns många nyckelintressenter och faktorer som är avgörande för att lösa problemen där det krävs genuina samarbeten.

1. Leverantörernas ansvar

En viktig punkt när det kommer till möjligheterna att påverka är leverantörernas ansvar att möjliggöra produkter.

2. Ekonomiska faktorer- en drivkraft för förändring

Inflytelserika aktörer med den ekonomiska makten spelar en avgörande roll i att driva förändringar inom hållbart byggande. För att åstadkomma ett paradigmskifte krävs ekonomiska incitament.

3. BIM-modeller som verktyg för strukturerad datahantering

BIM- modeller kan vara ett viktigt verktyg för att hantera data effektivt och strukturerat. På detta sätt kan vi samla viktiga informationsegenskaper som exempelvis skick och livslängd på produktnivå.

4. Vikten av långsiktig förvaltning och ökad cirkularitet

Under workshopen betonades vikten av att arbeta med långsiktig förvaltning, spårbarhet och ökad cirkularitet.

Effekterna av vår workshop inom hållbart byggande

Efter en succéartad andra workshop tar vi med oss värdefulla insikter och ett ett starkare samarbete. Vad har då denna sammankomst genererat?

1.   Ökad medvetenhet och kunskap

Genom föreläsningar och workshops har deltagarna fått en djupare förståelse för hur digitala verktyg och metoder kan användas för att effektivisera och öka återbruk.

2.   Förstärkta nätverk och samarbeten

Eventet möjliggjorde för deltagarna att knyta nya kontakter och etablera samarbeten över olika sektorer. Deltagarna har fått möjlighet att dela med sig av sina erfarenheter, utmaningar och lösningar, vilket har bidragit till en starkare sammanhållning och ett ökat samarbete inom branschen.

3.   Helhetssyn på värdekedjan

Genom att inkludera olika roller inom värdekedjan för återbruk har deltagarna fått en mer övergripande bild av de utmaningar och möjligheter som finns. Detta har hjälpt till att identifiera viktiga beröringspunkter och samarbetsområden.


Sammanfattning

Looström och Plan B arrangerade i januari en workshop med 24 aktörer inom samhällsbyggnadsbranschen för att diskutera hur digitalisering kan främja återbruk.

Workshopen syftade till att förstå hur digitala lösningar kan övervinna hinder för återbruk och hur varje aktör kan bidra till förbättring inom värdekedjan.

Workshopen visade att samarbeten mellan nyckelaktörer är avgörande för hållbart byggande. Leverantörers ansvar, ekonomiska incitament och BIM-modeller spelar en central roll i att driva förändring. Långsiktig förvaltning och ökad cirkularitet är också viktiga för att främja återbruk.

Deltagarna fick ökad kunskap om digitaliseringens roll, stärkta nätverk och en holistisk syn på återbrukets möjligheter och utmaningar.

Tillbaka på Vinkelhaken 9 - ombyggnation av kulturhistorisk byggnad i Stockholm

Drottninggatan och Kungsgatan får sig ett lyft när Looström återvänder till Vinkelhaken 9 över 100 år senare - denna gång för ombyggnad.


Modernisering av en kulturhistorisk byggnad

visionsbild på projektet vinkelhaken 9

Visionsbild: Marge Arkitekter

Just nu jobbar vi med att ta fram konstruktionshandlingar för den spännande ombyggnationen av projekt Vinkelhaken 9 på uppdrag av Arcona.

Med Axfast som fastighetsägare får byggnaden i Stockholms hjärta en modern uppdatering. Vi är glada att få arbeta med kompetenta samarbetspartners i detta intressanta samverkansprojekt.

Från ritbord till ombyggnation

Byggnaden uppfördes 1913-1915 och Looström stod för originalhandlingarna. Nu, över 100 år senare, är vi tillbaka för en modern uppdatering, samtidigt som vi bevarar byggnadens historia.

Uppgraderingarna som förbättrar Vinkelhaken

Den omfattande ombyggnationen har i syfte att förbättra systemkapacitet och servicefunktioner men även att återställa de kulturhistoriska detaljerna.

Så ser förändringarna ut:

  • Ny entré (flyttas till ursprungligt läge)

  • Ny hiss

  • Förlängning av befintlig hiss

  • Ny takterrass

  • Nya lokaler

Det är otroligt kul att få gräva fram över 100 år gamla ritningar i vårt välbevarade arkiv. Att hitta både bra och kostnadseffektiva lösningar när verkligheten inte alltid stämmer överens med handlingarna kräver kreativitet och lösningsorienterade samarbetspartners- vilket vi verkligen har haft i detta projekt”
— Tuan Tran, Uppdragsansvarig konstruktör
visionsbild på takterass i ombyggnationen av vinkelhaken 9

Visionsbild: Marge Arkitekter

Modell: Arcona Arkitekter

modell av vinkelhaken 9

Modell: Arcona Arkitekter

modell av looström konstruktionsbyrå av vinkelhaken 9

Modell: Looström

Sammanfattning

Looström återvänder till Vinkelhaken 9 för att genomföra en ombyggnation över 100 år efter att vi skapade de ursprungliga ritningarna.

Den kulturhistoriska byggnaden i Stockholms innerstad får en modern uppdatering med fokus på funktion och bevarande av historiska detaljer.

Bland uppgraderingar ingår en ny entré, hiss, förlängning av befintlig hiss, nya lokaler samt ny takterass.

Uppdragsgivare: Arcona
Fastighetsägare: Axfast
Arkitekter: Marge Arkitekter & Arcona Arkitekter

 

Läs om fler av Looströms uppdrag inom ombyggnad





Södertälje Sjukhus - En omfattande ombyggnation

Södertälje sjukhus har de senaste åren genomgått en omfattande upprustning för att möta framtida vårdbehov. Nu pågår byggnationen av fyra nya våningsplan på ett befintligt hus som ska förbättra arbetsmiljön och skapa fler patientsäkra geriatriska och generella vårdplatser.

Vi på Looström har haft förmånen att följa med våra konstruktörer, Lars Spång och Philip Cedmert, under ett platsbesök på sjukhuset. Detta spännande och lärorika projekt som vi fått förtroende av Locum AB, att vara en del av, närmar sig sitt slutskede för Looströms del.

För att få en djupare förståelse för projektet och vårt bidrag till det, tog vi tillfället i akt att intervjua den uppdragsansvarige konstruktören, Lars Spång.

Looströms roll i projektet

Vi har varit delaktiga som allmän konstruktör, där vi har varit med från programhandling hela vägen fram till bygghandling för en påbyggnad på fyra våningar, innefattande nya geriatrikavdelningar. Vi har även projekterat prefab-komponenterna i projektet som KP (konstruktör Prefab), vilket innebär att vi har ansvarat för tillverkningsritningarna på de prefabricerade delarna. Detta har gett stora samordningsvinster och effektiviserat byggprocessen.

Södertälje Sjukhus fasad vid Looströms platsbesök

Glädjen i projektet

— Förutom att projektet i sig varit spännande, känns det extra roligt att få arbeta med ett samhällsnyttigt projekt. Dessutom är det kul att vi på Looström har fått vara med som både konstruktör och som KP. Redan 2021 började vi som K (konstruktör) i projektet och två år senare fick vi även uppdraget som KP. Detta gjorde det möjligt för oss att fullfölja vårt tänkande som vi hade under hela arbetstiden ända fram till en funktionell helhetslösning. Att vara involverad i båda delarna gjorde att vi lättare kunde se hur detaljerna från KP flöt samman med K-detaljerna, vilket också resulterade i en mer integrerad och välfungerande byggprocess.

Utmaningar och lösningar

— Den största utmaningen har varit att säkerställa att vårdverksamheten kunnat fortgå som vanligt under hela byggprocessen. Det har varit avgörande att alla parter samarbetar tätt för att arbetet ska ha så liten påverkan som möjligt på vården. Vi har behövt planera och koordinera noggrant för att minimera störningar. Tack vare ett bra samarbete med de övriga disciplinerna kunde vi säkerställa ett smidigt arbete.

Vi är stolta över att ha fått vara en del av detta viktiga projekt och ser fram emot att se de positiva effekterna det kommer att ha för området i framtiden.
— Uppdragsansvarig konstruktör, Lars Spång

Från ritningar till verklighet

Under vårt platsbesök på sjukhuset fick vi även möjligheten att se de detaljer som våra konstruktörer har ritat och räknat på när de har monterats i byggnaden.

— Det var imponerande att se hur våra beräkningar och ritningar konkretiserats och integrerats i sjukhusets nya våningsplan. Vi är stolta över att ha fått vara en del av detta viktiga projekt och ser fram emot att se de positiva effekterna det kommer att ha för området i framtiden.

Looströms konstruktörer besöker Södertälje Sjukhus
Looströms byggnadskonstruktörer inväntar buss vid södertälje sjukhus

Inblandade konstruktörer

Lars Spång

Uppdragsansvarig konstruktör

Philip Cedmert

Handläggande konstruktör

Fabian Hagenius

Handläggande konstruktör

 

Välkommen Sofie- HR-Partnern med känsla för människor

Uppväxt i en fotbollsfamilj på landet utanför Katrineholm drömde Sofie om ett liv i Stockholm. Efter en examen i personal- och arbetsvetenskap och tidigare erfarenhet av konsultbolag kliver hon nu in på Looström som HR-Partner.

Från fotboll till HR

Med en vardag inom fotboll och sporten som inriktning i högstadiet fanns det inget annat än fotboll för Sofie. 

— Allt kretsade kring fotboll i min familj. Men när jag efter gymnasiet flyttade ifrån Katrineholm efter studenten så kändes det som att det räckte. När jag kom till Stockholm för att kliva in i arbetslivet så kändes det som att komma till en helt ny värld.

Sofie Pettersson, HR-Partner på Looström

Hittade rätt i personal- och arbetsvetenskap

Efter en ovisshet i vilken väg som var hennes i arbetslivet så kom hon fram till en utbildning som passade henne perfekt.

— Det stod att Personal- och Arbetsvetenskap var en blandning mellan ekonomi, juridik och psykologi. Det kändes som en bra mix eftersom jag hade varit lite inne på alla de programmen.

Efter tre år på utbildningen i Linköping blev hon kvar ytterligare tre år för sitt första jobb. Men hon visste med säkerhet att hon skulle åter till Stockholm. Och dit kom hon.

Rakt in i konsultvärlden

Det är viktigt för mig att ha en bra relation med cheferna för att kunna stötta i högt och lågt. Jag måste sätta mig in i deras vardag för att kunna vara ett bra bollplank.
— Sofie Pettersson

Sedan 2017 fram till idag har Sofie gjort allt från att starta affärsområde för HR-konsulter till att arbeta om konsultchef och vara konsult själv.
Det hon brinner för extra i HR-rollen är att stötta chefer i personalfrågor.

— Det är viktigt för mig att ha en bra relation med cheferna för att kunna stötta i högt och lågt. Jag måste sätta mig in i deras vardag för att kunna vara ett bra bollplank. Att cheferna kommer till mig frivilligt istället för att känna sig tvingade är betydelsefullt.

Något annat som är en av de roliga delarna i Sofies roll är när man kommer nära resultatet.

— Hur ens arbete som HR påverkar affären blir så tydligt i ett konsultbolag, för alla människor som jobbar här, det är vår produkt. Så det känns roligt att vara så personalnära.  

Den utmanande delen att arbeta inom HR

Att människor är oförutsägbara, det är en utmanande del i rollen som Sofie har.

— När det kommer till siffror så kommer alltid 1+1 vara två. Men om jag tar in människor på ett möte så vet jag aldrig vad som händer.

För att lyckas i HR så tror Sofie att det är viktigt att vara ”peoplesmart”.

Man kan inte kommunicera med alla på samma sätt så det är viktigt att anpassa sin kommunikation till varje människa. Det är inte alltid lätt, men om man är duktig på det så tror jag att man blir bra inom HR.   

Jag minns hur jag satt och väntade i fåtöljen, lyssnade och tittade lite vad det var för människor här och jag fick en bra magkänsla.
— Sofie Pettersson

Helt rätt magkänsla på Looström

Idag har hon arbetat på Looström i snart två månader och känner att den känslan hon fick när hon klev in på kontoret för första gången var helt rätt.

— Jag minns hur jag satt och väntade i fåtöljen och lyssnade och tittade lite vad det var för människor här och jag fick en bra magkänsla. Och det som kändes extra intressant var att Looström inte haft HR tidigare. Så det känns spännande att få komma in som första HR och se hur man kan göra skillnad för Looström.   

Är trä det hållbara alternativet du inte vågat satsa på än? 🪵 Då vill du inte missa det här 👇

Looströms byggnadskonstruktör och träexpert Frida Tjernberg och projektledare Jakob Tengvald från TENC kommer på Seminarium för Ingenjörsmässigt Byggande I Trä, berätta alla utmaningar och lösningar de stötte på i projekt Cederhusen, höghusen i Hagastaden som är byggda i trä.

Seminariet, av Svenskt Trä, vänder sig särskilt till entreprenörer, platschefer, arbetsledare, entreprenadsingenjörer, konstruktörer, studenter och arkitekter.
Dessutom kommer en minimässa att hållas på plats, där du har möjligheter att nätverka och skapa nya affärskontakter samt träffa potentiella leverantörer.

Förutom Frida och Jakobs föredrag så kommer det hållas andra spännande föredrag inom temat - Träbyggandets roll i den gröna omställningen.

Seminarium för Ingenjörsmässigt Byggande I Trä

När? 7 November kl 08:00-16:00
Var? Aula Magna, Stockholms Universitet



Så om du är nyfiken på hållbart byggande i trä….

Är du kanske nyfiken på trä men vill prata one-on-one med Frida eller Jakob?

Inga problem! ⬇️

Frida Tjernberg
📲 0730 56 14 61
✉️ frida.tjernberg@loostrom.se

Jakob Tengvald
📲 073-352 26 72
✉️ jakob.tengvald@tenc.se


Är du ute efter en byggnadskonstruktör som kan ta hand om hela ditt byggprojekt?

Vi kan allt från komplexa ombyggnationer till nyproduktion.
Vare sig det gäller en
samhällsfastighet, kommersiell lokal eller bostad finns vi med dig från tidigt skede till färdig produkt. Vi har även experter inom prefabkonstruktion och träkonstruktion.

Hållbarhet är självklart en central del i allt vi gör.

Nytt klimatsmart vård- och omsorgsboende till Tyresö Strand! 🌱

Ett nytt vård- och omsorgsboende ska byggas i Tyresö Strand, med fokus på hållbarhet. Byggnaden, som kommer att uppföras med bl.a. en klimatsmart trästomme, är planerad att rymma omkring 100 boendeplatser och även inrymma dagsverksamhet för de boende.

Looström har i projektet fått uppdraget från Tyresö kommun att arbeta fram systemhandling och bygghandling för stomme, tak & grund samt komplementsbyggande.

strand vob tyresö vård- och omsorgsboende

Illustration: Marge Arkitekter

“Det är riktigt roligt att vara med från start och därav kunna påverka hållbarheten på riktigt. Vi har möjlighet att tillsammans med beställaren göra val som minskar koldioxidavtrycket och skapar en mer hållbar framtid.”
— Josefine Andersson, Uppdragsansvarig konstruktör
strand vob vård- och omsorgsboende
 

En dag på Looström med byggnadskonstruktören Ellen!

Ellen är ny på Looström och vi fick följa med henne under en dag på vårt Stockholmskontor. Så här kommer en “Ellen-take over”!

Kl 08:00 - Kaffe & mail

— Hej och välkommen till Looström! Jag heter Ellen och jobbar som konstruktör här och jag tänkte att du skulle få hänga med mig på kontoret idag. Jag tänkte att jag skulle ge dig en liten inblick i livet som konstruktör på Looström. Klockan är åtta och jag brukar alltid börja min dag med en kopp kaffe och läsa igenom min mail.

ellen kolmodin byggnadskonstruktör looström konstruktionsbyrå
ellen kolmodin byggnadskonstruktör looström konstruktionsbyrå

Kl 09:00 - Förmiddagsfika

— Nu är klockan 09 och det är dags för morgonfikan! Här på Looström fikar vi varje dag klockan 09 och kl 15. Det är en chans att ta det lite lugnt, snacka om helgen och bolla idéer. Här växer inte bara projekten utan även gemenskapen.

fika byggnadskonstruktör looström konstruktionsbyrå
ellen kolmodin byggnadskonstruktör looström konstruktionsbyrå

Kl 10:00 - Projektarbete

— Jag är med i ett stort ombyggnadsprojekt, så just nu sitter jag och beräknar kapaciteten på en vägg. Vi har nyligen varit på plats och tagit lite mått så nu ser jag till att det ser likadant ut som i beräkningsmodellen. Det kan vara lite petigt, men jag tycker att det är just sån här typ av problemlösning som är roligt med att vara konstruktör.

byggnadskonstruktion looström konstruktionsbyrå
ellen kolmodin byggnadskonstruktör looström konstruktionsbyrå

Kl 11:30 - Lunch

ellen kolmodin byggnadskonstruktör looström konstruktionsbyrå

Kl 13:30 - Möte

Nu är det dags för möte med min handläggande konstruktör, vi har hittat ett nytt problem i projektet som jag ska ta och räkna lite på. Let’s go!

ellen kolmodin byggnadskonstruktör looström konstruktionsbyrå
ellen kolmodin byggnadskonstruktör looström konstruktionsbyrå
ellen kolmodin byggnadskonstruktör looström konstruktionsbyrå

Kl 15 - Pingisbreak!

ellen kolmodin byggnadskonstruktör looström konstruktionsbyrå

Kl 17:00 - Slut för dagen

— Jahapp! det var den dagen, vad roligt vi har haft! men nu är det dags att åka hem för mig. Vad kul att du har hängt med idag, du är varmt välkommen tillbaka till Looström!


Vill du kanske hellre se Ellens dag i rörlig bild? självklart finns det möjlighet till det med!

Det är bara att klicka på play här nedan.

Välkommen Emilia- den konstnärliga konstruktören med passion för beräkning

Med skolan som det bästa hon visste och matte som sitt favoritämne, blev det kärlek vid första ögonkastet när Emilia hittade yrket som byggnadskonstruktör. Idag är hon inne i sin andra månad på Looström i just den rollen.

Att förena matematik och arkitektur

emilia ostojic konstruktör looström byggnadskonstruktör

Emilia Ostojic, Byggnadskonstruktör på Looström

En bra lärare kan göra stor skillnad i en students liv. Att Emilia fick en bra mattelärare styrde henne i rätt riktning mot konstruktionsyrket.

— Jag gick teknikgymnasium och tyckte om alla tekniska ämnen men jag gillade specifikt matte då vi hade en jättebra mattelärare. Det fick mig att inse att jag skulle vilja fortsätta med någon typ av applicerbar matte sedan.

Det var dock inte alltid självklart att hon skulle bli byggnadskonstruktör, i stället var hon helt inne på arkitektyrket. Men något saknades, och med lite vägledning från sin syster blev hon ledd in på rätt spår.

Med hjälp av min syster fick jag faktiskt fram Samhällsbyggnadsprogrammet på KTH, ett program jag knappt visste existerade men som blev min biljett in i byggvärlden.
— Emilia Ostojic

— Jag har alltid älskat att måla och skapa konst vilket gjorde att jag verkligen ville bli arkitekt först, men jag kände att det fattades en dimension. Jag tänkte, ”hur får jag in räknandet också?” Och med hjälp av min syster fick jag faktiskt fram Samhällsbyggnadsprogrammet på KTH, ett program jag knappt visste existerade men som blev min biljett in i byggvärlden.

Hon påbörjade utbildningen och efter årskurs tre, när man får välja område att fördjupa sig inom, visste Emilia direkt att det var konstruktion hon ville jobba vidare med. När hon påbörjade kurserna fick hon snabbt den bekräftelse hon hoppats på.

— Vissa går några veckor och känner ”nej, det här var inte min grej” och byter fram och tillbaka. Men jag kände direkt att jag hittat rätt och det var så skönt.

Starten på konstruktionsresan

När Emilia efter sin utbildning kom ut i arbetslivet fick hon äntligen sätta sin kunskap i praktik och hon tycker fortsatt att varje dag är spännande. Vi undrade om det var något speciellt hon såg fram emot i sin resa som konstruktör.

— Eftersom min karriär fortfarande är rätt nystartad så samlar jag fortfarande på mig erfarenhet, men jag ser fram emot att få den där aha-upplevelsen när allt bara klickar och jag själv kan se lösningarna direkt på varje projekt.

När Emilia vant sig i hur en byggnadskonstruktörs vardag ser ut så blev hon positivt överraskad. Det var inte bara som hon hade förväntat sig, utan ännu bättre.

— Jag gillar struktur men vill också skapa något vackert! Det bästa med att vara konstruktör är att jag får kombinera båda sidorna. För att utvecklas i yrket tror jag att man måste våga ifrågasätta – både sig själv och de lösningar som finns. Det är just den processen som driver ens utveckling framåt

Här känner jag att mina förväntningar möts och att jag får chansen att utvecklas på ett personligt och professionellt plan. Det är precis den arbetsmiljön jag trivs i.
— Emilia Ostojic

Looström som familjärt företag

Att gå från ett större företag till ett mindre blev en positiv förändring för Emilia.

— Här känner jag att mina förväntningar möts och att jag får chansen att utvecklas på ett personligt och professionellt plan. Det är precis den arbetsmiljön jag trivs i.

Välkommen Terje - Den Holländska konstruktören

Terje, den handläggande konstruktören med över sju års erfarenhet, hade inte alltid föreställt sig att han skulle ägna sitt liv åt att rita framtidens byggnader och bidra till att forma stadsmiljön. Hans tidiga ambitioner kretsade snarare kring fotbollen och ett helt annat liv.

Uppväxten och första studierna

Trots att båda Terjes föräldrar är från Nederländerna, har han bott hela sitt liv i Sverige. Han växte upp i Söderhamn, en stad i Hälsingland. Även om han aldrig har bott i Nederländerna, använder han sitt modersmål när han läser sagor för sin son. Det var också i Söderhamn som hans passion för fotboll väcktes – en sport han ägnade sig åt under större delen av sitt liv.

Terje Weijl , Konstruktör på Looström

-Jag började spela fotboll i tidig ålder och det blev snabbt en stor del av mitt liv. I år är första året som jag inte spelar regelbundet i en klubb, men fotbollen har alltid varit närvarande.

Trots sitt stora intresse för fotboll bestämde sig Terje för att studera vidare efter gymnasiet.

- På gymnasiet gick jag Teknikprogrammet, vilket liknar Naturvetenskapsprogrammet på många sätt. Men i stället för biologi läste vi kurser i form och design, CAD och konstruktion.

Det var också just de byggrelaterade kurserna som fångade Terjes intresse lite extra.

- Jag tyckte att matematiken, och andra bygginriktade ämnen var riktigt roliga, och jag insåg att detta var något jag ville fortsätta med även efter gymnasiet.

Efter studenten bestämde sig Terje för att läsa till Högskoleingenjör. Ett tips från en vän om att Umeå var en bra stad att studera i gjorde att han riktade blicken mot den norrländska universitetsstaden.

- Jag visste att jag ville bo och plugga i en studentstad. Jag funderade på Linköping och Uppsala som alternativ, men efter min kompis rekommendation och lite egen research fastnade jag för Umeå.

Till slut blev det en flytt norrut. Efter avslutade studier stannade Terje kvar i Umeå i ytterligare två år innan han och hans flickvän bestämde sig för att flytta till huvudstaden.

- Efter att jag var färdig med studierna fick jag jobb på Tyréns i Umeå. Efter totalt fem år i norr kände jag att det var dags för en ny utmaning, så jag flyttade ner till Stockholm och fortsatte på samma jobb ett par år till.

Valet att bli konstruktör

Valet att bli konstruktör var ett ganska enkelt val för Terje. Hans intresse för matematik och byggnader ledde honom till att välja en utbildning där dessa ämnen kombinerades.

Att lära sig nya saker är en drivkraft
— Terje Weijl

-Ett av de ämnen jag hade lätt för i skolan var matte, vilket gjorde det naturligt att hitta ett program där matematik spelade en stor roll. Dessutom har jag alltid varit intresserad av byggnader och design. Arkitektur lockade mig ett tag, men jag ville även ha med den tekniska och matematiska biten.

För Terje blev konstruktörsyrket det perfekta mellantinget.

- Jag kände att konstruktörsyrket skulle passa mig väldigt bra, vilket det också gjorde! Yrket som konstruktör tillåter mig att vara kreativ och logisk samtidigt som jag får klura på olika lösningar. Problemlösning är något som jag verkligen gillar och som är utvecklande.

Ett roligt yrke

För Terje är variationen mellan projekten och problemlösningen de mest tillfredsställande aspekterna av yrket.

-Jag gillar att lösa problem, vrida och vända på saker för att hitta den bästa lösningen. Varje projekt är unikt, med sina egna förutsättningar. Det gör att man ständigt utvecklas och lär sig nytt, vilket är något jag drivs av. Dessutom är det fantastiskt att få vara med och forma framtidens byggnader. Att kunna peka på en byggnad och säga “den har jag varit med och skapat” är en härlig känsla.

För att lyckas som konstruktör

- Jag tror att det är viktigt att vara nyfiken, och att man är öppen för att lära sig nya saker. Utöver nyfikenheten ser jag det också som en fördel att vara kreativt lagd. Det är särskilt användbart när man kör fast. Kreativiteten gör att du kan ta ett steg tillbaka från problemet och se det ur olika perspektiv för att komma vidare.

Vägen till Looström

Efter att ha blivit kontaktad av en Looströmare bestämde sig Terje för att undersöka Looström närmare som arbetsgivare.

Det är ett företag med stora ambitioner och en vilja att fortsätta ta marknadsandelar.
— Terje Weijl

- Jag kände redan till Looström, eftersom jag hade sett en hel del från dem på bland annat LinkedIn. Jag fick intrycket att de låg i framkant, särskilt vad gäller design och grafisk profil, jämfört med många andra företag i branschen. Dessutom kände jag mig redo för en ny utmaning. När jag kom på intervju fick jag en bra känsla, det verkade som att det fanns en härlig gemenskap och sammanhållning.

Utöver fina kontorslokaler och god stämning mellan kollegorna var det något annat som Terje reagerade på.

- Jag gillar att det är ett mindre företag med stora ambitioner och en vilja att fortsätta ta marknadsandelar. Företagets storlek gör också att kommunikationen och relationen med cheferna är smidig, vilket jag tror kan bidra till min fortsatta utveckling.

Hur vi arbetar med hållbarhet som byggnadskonstruktörer

Den hållbara konstruktionsbyrån- javisst, men hur arbetar Looström med hållbar byggnadskonstruktion i praktiken? Nedan får ni en översikt över några av de olika verktyg och lösningar som vi erbjuder för att hjälpa ditt projekt att bli klimatvänligt.

looström miljögrupp beräkningsprogram co2

Maria Rosvall med Looströms CO₂ beräkningsprogram.

 

♻️ Återbruk

Vi har erfarenhet av återbruk av stommaterial i konkreta projekt.

I flertalet av våra projekt har då återbruk av stommaterial förekommit av så väl trä, stål, betong och tegel. Vi vet vad som krävs för respektive material och vi har rutiner framtagna för att få en så effektiv projektering som möjligt.


🕓 Tidiga skeden

Det finns stora fördelar att ta in en konstruktör i tidigt skede för att sätta ramarna för hållbarhet och riktlinjer eller gränsvärden av klimatutsläpp/klimatmål i projektet.

Då stommen och grunden utgör 30-40% av den totala klimatbelastningen i byggprocessen kan vi göra stor skillnad med vår kompetens av stomme med rätt material på rätt plats.

Vi jobbar i många tidiga skeden och bidrar med vår kunskap kring detta.


📊 CO₂-beräkningar

Vi utför CO₂-beräkningar med olika programvaror. Nu har vi även lanserat vårt eget beräkningsprogram för CO₂ av konstruktionsmaterial. Detta är inte är kopplat till en specifik programvara utan gör att vi redan i mycket tidigt skede kan räkna fram och jämföra olika val utan att ha en framtagen modell.

maria rosvall josefine andersson miljögrupp looström konstruktionsbyrå hållbarhet

Hållbarhetsansvarig Josefine Andersson (t.h) och Maria Rosvall (t.v) som utför miljöarbetet tillsammans med Looströms miljögrupp.

🪵 Trästommar

Vi har stor kunskap av att projektera byggnader med trästomme. Vi har spetskompetens inom trä och är erfarna av att projektera byggnader med trä- och hybridstommar. Genom att använda rätt material på rätt plats och applicera förnybart material så kan vi hjälpa beställare att minska sitt klimatavtryck.

💭 Second Opinions

Ibland kan det vara bra med en extra check eller se nya möjligheter med andra ögon för att få ut en så optimerad stomme som möjligt. Vi erbjuder så kallad ”second opinions” för att hjälpa våra kunder att optimera stommen ur bland annat materialåtgång, kostnadseffektivitet och klimatpåverkan.

🎓 Föreläsningar och presentationsmaterial

Vi erbjuder ett tiotal föreläsningar inom aktuella ämnen. Till dessa bjuder vi in branschkollegor för att lyssna på våra erfarenheter. På så sätt bidrar vi med att sprida kunskap och hjälpa våra beställare till en effektiv projektering.

📋Hållbar projektering

I vår dagliga verksamhet och projektering arbetar vi med att ständigt skapa medvetna och hållbara val av våra resurser och material. Det gör vi bland annat genom våra särskilt framtagna metodblad som beskriver materials klimatpåverkan samt att vi i vårt kvalitetssystem har arbetat in en hållbarhetschecklista. Checklistan plockas fram redan på startmötet för öka medvetenheten och lyfta viktiga aspekter ur ett hållbarhetsperspektiv tidigt i projekten.

✅ Certifieringar

Vi är vana att arbeta med Svanenmärkning likväl som certifieringarna från SGBC som Miljöbyggnad, Breeam och Leed. Vi har även insyn i CSRD och taxonomi.


Behöver du en erfaren byggnadskonstruktör?
Looström finns i Stockholm och Göteborg men vi utför projekt över hela Sverige.


Vill du läsa på mer om vårt miljöarbete?

I vår nya hållbarhetsrapport finns 36 sidor fulla med allt från återbruk, träkonstruktion, våra miljömål, resultat och mycket mer.