Historisk byggnad från 1620-talet
Gevärsfaktoriet är en byggnad som uppfördes på 1620-talet på beslut av Gustav II Adolf, ursprungligen för vapentillverkning. Faktoriet brändes ner av ryssarna 1719 men byggdes sedan upp igen 1760 och på senare tid har Roslagsmuseet huserat där. Nu vill Norrtälje kommun rusta upp byggnaden och ändra planlösningen för att museet ska flyttas tillbaka in dit samt att göra rum för en uthyrningslokal på vindsvåningen.
Gevärsfaktoriet är en byggnad som uppfördes på 1620-talet på beslut av Gustav II Adolf, ursprungligen för vapentillverkning. Detta i samband med grundandet av staden Norrtälje. Gevärsfaktoriet var under en lång tid den största och viktigaste arbetsplatsen i Norrtälje. Faktoriet brändes ner av ryssarna 1719 men byggdes sedan upp igen 1760 och på senare tid har Roslagsmuseet huserat där. Nu vill Norrtälje kommun rusta upp byggnaden och ändra planlösningen för att museet ska flyttas tillbaka in dit samt att göra rum för en uthyrningslokal på vindsvåningen.
Beställare: Norrtälje kommun
Arkitekt: AIX Arkitekter
Period: 2021-2022
Yta: 270 kvm BTA
Kompetensområde: Ombyggnation
Omfattning: Program-, system och bygghandlingar
Projekt: Gevärsfaktoriet är en byggnad som uppfördes på 1620-talet på beslut av Gustav II Adolf, ursprungligen för vapentillverkning. På senare tid har Roslagsmuseet huserat där och nu vill Norrtälje kommun rusta upp byggnaden och ändra planlösningen för att museet ska flyttas tillbaka in dit samt att göra rum för en uthyrningslokal på vindsvåningen.
Looström kontaktperson:
Lisa
Looströms uppdrag innefattade att göra nya golv i alla ytor där det bara finns jord och murrester, med hänsyn till vad som fick tas bort då det var gamla jordlager. Ett lyftbord skulle in i byggnaden. Taket skulle tilläggsisoleras och innertaket lyftes upp till nock. Nya ventilationsaggregat skulle in och det gjordes håltagningar i väggarna för alla ventilationskanaler. Det gjordes en radonlösning där golvet tätades för uppträngande radon i marken. En speciell lösning för ventilationsaggregatet gjordes då man gjöt en platta med distans från bjälklaget och lade upp det på murarna, detta för att undvika vibrationer och buller från aggregatet i byggnaden.