Resan inom byggnadskonstruktion startade i Lund och tog honom två år senare till Stockholm. Med ett starkt intresse för prefabkonstruktion och samhällsnyttiga projekt har Gary nu funnit sin plats i Looströms Tekla/prefab avdelning.
Flytten som tog honom ett steg närmre konstruktörsrollen
Gary är uppvuxen i Angered, Göteborg. Redan när han gick i högstadiet förstod han att han genom skolan fick en möjlighet att forma sin egen framtid. Efter studenten tog han sitt pick och pack och begav sig till Lund för att studera till civilingenjör på LTH.
— Jag har alltid tyckt om att rita och räkna, därför var konstruktionsinriktningen på väg- och vattenprogrammet ett enkelt val för mig.
För Gary är samhällsbyggnad och rollen som konstruktör viktig.
— Att jag valde just den här inriktningen kändes rätt för mig. Arbetet gör ett stort avtryck och det känns både konkret och meningsfullt. Jag är stolt över att få ge tillbaka till samhället genom de byggnader jag är med och skapar.
Att bidra till samhället som konstruktör
Efter examen började Gary arbeta på Sweco, mestadels inom nybyggnation och prefab och framför allt i Tekla. Han gillar att arbetet som konstruktör är varierande och att alla projekt är unika på sitt sätt.
— Det roligaste är att man får se projekten man jobbar med förverkligas. Att man har varit med och skapat något som förhoppningsvis ska stå där förevigt, det ger en känsla av stolthet.
Det första projektet han arbetade med var en skola i Lund. Han förklarar känslan kring att se en byggnad han arbetat med ta fysisk form.
— Att man under det första platsbesöket får se en betongplatta och att det sedan står en färdig skola där några platsbesök senare är en fantastisk känsla. Man inser att det är på riktigt och att man skapar något som andra människor kan nyttja.
Tipsen till de som funderar på en karriär inom byggnadskonstruktion
Konstruktörsrollen innebär utmaningar, stora som små. Och trots att det är roligt att alla projekt är unika och har sina egna svårigheter så är det även en av de mest utmanande delarna enligt Gary.
— Det är utmanande men alltid lärorikt. Just i prefab så tänker man ett steg före eftersom så mycket som möjligt ska vara färdigt innan det kommer ut till byggarbetsplatsen. Det gäller att tänka ut alla detaljer i god tid. I prefab jobbar man ofta i högt tempo och har leveranser ofta, vilket passar mig perfekt.
Som konstruktör jobbar man inte bara med det tekniska utan det ingår även samarbete mellan olika discipliner, något Gary anser är en lärorik del av yrket.
— Alla har samma mål och det är att få projektet att gå i hamn. För att resultatet ska bli så bra som möjligt behöver man tänka och förstå alla discipliners perspektiv. Jag gillar variationen av att arbeta tillsammans med andra människor men också att få grotta ned mig i min del. Kombinationen passar mig väldigt bra.
När jag frågor Gary vad som krävs för att lyckas i konstruktörsrollen har han tre tips.
— Jag tror främst att man ska vara nyfiken och ödmjuk i att man hela tiden utvecklas och kan lära sig mer. Sedan kan det hända att det inte alltid blir som man tänkt sig så man får vara beredd på att planen kan komma att revideras när projektet kommer igång. Till sist ska man tycka om att jobba med människor och alltid vara tillmötesgående.
Tipsad om Looström
Gary blev tipsad av en Looströmare om företaget och en Tekla/prefab avdelning som skulle passa honom.
— Jag fick en bra känsla direkt, alla känner alla. Det märks att Looström är ett företag som bryr sig om medarbetarnas välmående och värderar den sociala hållbarheten. Det är go’ stämning på kontoret och det känns som att jag har jobbat här längre än vad jag har gjort. Anledningen tror jag är för att Looström har satsat på att få till en härlig mix av konstruktörer både vad gäller ålder, erfarenhet, etnicitet och kön.
Utöver stämningen bland kollegorna fann Gary även intresse i Looströms breda arbetsområde.
— Jag gillar att Looström gör allt från nybyggnationer och prefab till ombyggnationer och industri. Det känns som att man kan lära sig mycket av varandra här.