Farhads framtid var färdigplanerad tidigt i livet. Hans fascination av byggnader och fallenhet för matte och fysik ledde till det självklara yrket som byggnadskonstruktör. Idag vill han belysa betydelsen av yrket för att öka förståelsen bland människor.
Att vara en del av något stort
Trots att han som ung var väldigt energisk och pratglad i klassrummet hade Farhad en bra relation med lärarna och gick ut gymnasiet med toppbetyg. Han gav sig direkt in i Byggteknik och Design på KTH och insåg snabbt att konstruktion var rätt inriktning för honom.
— Jag såg fram emot att ge mig in i byggbranschen. Jag har alltid fascinerats av byggnader och det avtryck de lämnar efter sig. De kommer stå långt efter man själv inte finns kvar. Så det är något stort i att kunna visa någon vad man varit med och skapat.
Betydelsen i konstruktörsyrket
För att trivas i yrket som Handläggande Konstruktör anser Farhad att man utöver kompetens inom beräkningar, ritning och modellering även behöver vara strukturerad, kommunikativ samt bör fungera bra med andra människor.
— Som konstruktör har man mycket ansvar och kan många gånger befinna sig i pressade situationer, vilket självklart är utmanande men också en spännande del av yrket . Men jag tycker att vikten av konstruktionsyrket och en byggnads stomkonstruktion i allmänhet bör uppskattas mer än vad det gör idag med tanke på vilken stor betydelse den har i uppförandet samt brukandet av en byggnad.
Utöver fascinationen för byggnader var variationen i yrket en faktor i Farhads val att bli byggnadskonstruktör.
— Jag jobbar inom allmänkonstruktion och brukar säga att min styrka är att jag är bred i min kunskap. Jag gillar variationen och alla byggnader har sina specifika utmaningar så varje dag ser verkligen annorlunda ut.
Projekten som lockade honom till Looström
Farhad har sedan sina första år som konstruktör följt Looström och imponerats av många av uppdragen. Variationen mellan typen av projekt passade bra in på vad Farhad sökte då han inte bara vill arbeta med bostäder men också kommersiella lokaler och samhällsfastigheter.
— Östermalms Saluhall, 5:e Hötorgshuset och Vildmannen tyckte jag lät som extra intressanta projekt just eftersom det handlar om ombyggnad i innerstaden, något som inte är helt lätt. Jag kände att jag kan lära mig väldigt mycket av att jobba här då Looström har ju varit med väldigt länge och gjort mycket. När det handlar om t.ex. ombyggnad och du tar fram en handling för att se vem som har gjort byggnaden så är det oftast Looström som står på den handlingen och det är kul att se!