Men en passion för komplexa ombyggnationer i äldre byggnader har Johan hamnat helt rätt som Handläggande konstruktör på Looström. Han berättar för oss om utmaningarna i rollen och vad som fascinerar honom med yrket.
Vägen till konstruktörsyrket
Uppvuxen i Örebro både studerade och påbörjade Johan sin karriär i staden.
Trots att han hade en talang för att räkna var det inte självklart att han skulle bli ingenjör i ung ålder.
— Min pappa är elektriker och jag följde med honom till jobbet några gånger, då var det mycket ombyggnadsprojekt vilket jag tyckte var roligt. Så jag började tillslut plugga till högskoleingenjör inom byggteknik.
Valet visade sig vara helt rätt för Johan, för under utbildningen fanns det ingen tvekan om vilket väg han sedan skulle ta. Det var självklart att han skulle jobba med just byggnadskonstruktion.
— När jag tog examen så började jag jobba på WSP i Örebro men förflyttade mig senare till samma företag i Stockholm.
Detektivarbetet i ombyggnationer
På WSP började Johan arbeta mycket med ROT-projekt, vilket han sedan fastnade för.
— Anledningen till att jag fastnade för just ombyggnationer är nog främst för att jag tycker att det är spännande att rota i gamla ritningar och se hur tidigare konstruktörer har tänkt och hur byggnaden fungerar. Det är mycket detektivarbete i ombyggnation, man vet inte vilka ritningar som stämmer till 100% och ofta saknas många eller alla K-ritningar.
Något annat som fascinerar Johan gällande ombyggnationer är äldre byggnader och hur arbetssätten då skiljer sig från idag.
— Jag gillar byggnader från sent 1800-tal. Handlingarna från den tiden kan vara väldigt fina och finberäknade. Det är inte alls samma upprepning som man jobbar med idag.
Hur man skapar de bästa förutsättningarna i ett ombyggnationsprojekt
Det var problemlösningen som främst gjorde att Johan fastnade för konstruktion. För honom går utmaningarna hand i hand med det fängslande inom yrket.
— Det roliga med att jobba som byggnadskonstruktör är att man får rita och räkna på hållbara lösningar som man sedan får se förverkligade. Jag kan vara helt fast i datorn när det kommer till vissa problem som behöver lösas och det är extra roligt när man får de andra funktionernas tankar och idéer att fungera.
Något som kan utmana Johan extra som konstruktör är tidspressen som kan uppstå utifrån problem som dyker upp i rivningsskede.
— Jag kan ha grottat ned mig i olika handlingar och kommit fram till en lösning när det helt plötsligt under rivning visar sig att det inte alls ser ut som man tänkt. Då gäller det att vara snabbtänkt för som Beställare vill man ofta ha svaret igår. Jag har insett att det bästa sättet att lösa sådana problem är att lära känna byggnaden från start. Se till att man är påläst på alla gamla handlingar och går på platsbesök och mäter, för det bidrar till bättre förutsättningar för sig själv och man kan upptäcka problem redan i tidigt skede.
Att känna sig hörd som anställd
Efter 12 år på WSP har Johan funnit nya utmaningar på Looström. Han fick redan från första möte en bra känsla vilken fortfarande består en månad in i hans anställning.
— Det är en härlig gemenskap och jag gillar att alla på kontoret äter frukost, fikar och äter lunch tillsammans. Något annat jag uppskattar med Looström är att man är intresserade av att veta vad anställda tycker och tänker, det känns bra att känna sig hörd.
Av de avancerade ombyggnationsprojekt Looström konstruerat har Johan några han gärna hade kunnat tänka sig vara en del av.
— Vildmannen skulle varit spännande att vara med i. Även Östermalmshallen, den är otroligt fin.