Han har en fallenhet för problemlösning, utmanande projekt och att bygga ett starkt team. Efter 14 år på Ramböll fortsätter Johan sin karriär på Looström som uppdragsansvarig konstruktör.
Från tung industri till konstverk och julgransfötter
Johan har två områden han alltid brunnit lite extra för, musik och problemlösning. Det sistnämnda var just det som bidrog till valet att bli just byggnadskonstruktör.
— Jag har alltid haft ett intresse för problemlösning. När jag sedan tog mig ut i arbetslivet som nyexaminerad ingenjör började jag arbeta med tung industri som sedan vidare blev huskonstruktion. Men mitt jobb behöver inte sluta vid en byggnad, jag har konstruerat allt från bussdepåer och sjukhus till konstverk och en julgransfot.
Vid frågan om vad Johan gillar mest med att arbeta som konstruktör är svaret inte ett visst typ av område som industribyggnader eller bostadsombyggnationer. För honom handlar det mer om vad som är utmanande.
— En tråkig betonglåda kan vara minst lika utmanande som ett stort och flashigt bostadsprojekt. Det går att hitta utmaningar överallt.
Projekten som utmanade honom
Med en vana av problemlösning i pressade situationer har det blivit en del som Johans hjärta slår lite extra för. En annan del han ser utmanande på är att tydliggöra uppdraget i början av ett projekt för att undvika överarbetning.
— En av de tuffaste delarna i yrket som konstruktör är att konkretisera vad som faktiskt ska göras i ett projekt. För att kunna hjälpa kunden hitta sina lösningar behöver man förstå dem och deras behov.
Eftersom Johan gillar utmaningar blev han ombedd att berätta om de mest utmanande projekten han arbetat med. Ombyggnationen av Tomteboda bussdepå är ett minnesvärt projekt han inte glömmer i första taget.
— Det var lite läskigt för det var en stor och avancerad ombyggnation där en postterminal byggdes om till bussdepå och verkstad. För att bussarna skulle kunna svänga in på verkstadsplatserna var vi tvungna att flytta en hel pellarrad i ett 250 m långt hus. Otroligt tunga balkar lyftes ner och byttes ut. Så det är inget man vill ha räknat fel på.
Ett annat utmanande projekt var en vaccinfabrik som färdigställdes under pandemin.
— Det var otroligt tidspressat men en fantastisk sammanhållning i projektet gjorde det möjligt. Vi fick känna oss delaktiga i kampen mot Covid trots att vi jobbar med bygg.
Konsten att bygga ett starkt team
Något som glädjer Johan är att stötta de som är i början av sin karriär och se dem utvecklas till kompetenta byggnadskonstruktörer. Utöver att handleda arkitektstudenter på KTH så stöttar han mer än gärna sina kollegor på jobbet i alla möjliga frågor.
— Det är viktigt med öppen kommunikation på arbetsplatsen och att vara behjälplig i frågor. Det gynnar både den som ställer frågan och den som svarar i slutändan då man lär sig något i varje persons utmaning.
Johan har ett tips för att trivas och lyckas i rollen som uppdragsansvarig konstruktör. Och det är att skapa god stämning i projekteringsgruppen.
— Det gör man bl.a. genom att ha god kundkontakt och visa upp sig. Det är viktigt med just personlig kontakt, det gör det enklare att lösa eventuella problem och bibehålla den goda stämningen i gruppen.
Intrycket av Looström
När Johan började på Looström var han ute efter omväxling. Idag har han arbetat några veckor och berättar hur han upplevt Looström hittills.
— Jag tycker att verkligheten stämmer in på det som förklarats. Alla känner alla och hjälps åt, rätt saker prioriteras, det är flexibelt, öppet och trevlig stämning. Och det känns som att man kan ha roligt tillsammans.