Medarbetarintervjuer

Välkommen Frida - Träexperten

Med flera års erfarenhet av att konstruera med trä och ett brinnande egenintresse för materialet så arbetar Frida för att göra branschen mer hållbar.

De tidiga ambitionerna och den tydliga målbilden

Frida är född och uppvuxen i Stockholm och det är även där som största delen av hennes studier tog plats. Hon har någonstans alltid haft en plan på vad hon velat göra i livet.

-Redan i högstadiet hade jag bestämt mig för att gå samhällsbyggnad på KTH och i gymnasiet visste jag att jag ville jobba som konstruktör.

Ett möte med Robert Abrahamsson på LAVA, som i framtiden skulle bli hennes chef, stärkte ytterligare hennes övertygelse om yrkesvalet.

 -Det var faktiskt på KTH:s branschdag, LAVA, jag först stötte på Robert.

Frida Tjernberg, Uppdragsansvarig /Affärutvecklingschef Trä på Looström

Att hon redan tidigt hade en plan för framtiden skedde inte av en slump. Yrkesvalet kom nämligen från hennes farfar som var konstruktör och drev eget byggbolag.

-Jag minns hur jag fascinerades av att se husen gå från ritning till färdigställd byggnad. Jag har alltid funnit det intressant att se kopplingen mellan det teoretiska att bygga och de tekniska detaljerna som tillkommer i praktiken.

Idag anser Frida att hennes val av yrke passade henne och hennes intressen perfekt.

-För mig som gillar både matte och fysik så är byggbranschen perfekt, för den är väldigt greppbar. 

Utöver hennes tidiga kontakt med yrket och intresset för matematik och fysik så finns det ännu en sak som gör att hon älskar sitt yrke.

-Jag vill kunna peka på något och säga “det där har jag gjort”. Att konkret kunna visa det som jag varit med och skapat är väldigt tillfredställande. Jag brinner också för att det ska bli bra, så att alla ska känna sig nöjda, dessutom känns det motiverande att ha en ansvarsfull uppgift som konstruktör.

En resa som väckte intresse

Det känns roligt att man har en viktig uppgift.
— Frida Tjernberg

Första året på sin master åkte Frida på utbyte i Storbritannien till Belfast. I den nordirländska staden väcktes ett stort intresse när hon studerade träkonstruktion. Det var en tid där Storbritannien hade storsatsat på träkonstruktion.

-Jag tänkte att när jag kom hem till Sverige så skulle det finnas massor av projekt i trä, med tanke på vår stora träindustri, men det var inte fallet.

Varför trä?

-Det var roligt att sätta sig in i ett material där det inte redan fanns så mycket normer. Man fick verkligen ta till sig materialet för att förstå, hur funkar det? Och hur räknar man på det för att det ska motsvara verkligheten? Det var roligt att se att trä kunde vara så mycket mer än bara en fasad och inse att det även kunde fungera som stomme för flervåningshus.

Utmaningar i yrket

-Det som kan upplevas som jobbigt i byggbranschen är att det tar lång tid att ställa om. Speciellt för mig som jobbar med trä, så har jag sett en form av växtvärk där trä blivit så aktuellt och börjat användas i större utsträckning men där regler och normer inte följt med i samma takt.

Att trivas som konstruktör

Att sätta fingret på vad som krävs för att man ska trivas och gilla sitt jobb som konstruktör är inte alltid helt enkelt. För Frida är det däremot kristallklart.

-Konstruktion är inget annat än problemlösning. Om man älskar problemlösning, så är man ofta en bra konstruktör. Vårt yrke går ut på att leta problem, hitta svagheter i strukturer m.m. Vi letar efter dåliga saker i konstruktioner. Det finns inget bättre än att lösa ett svårt problem. Som konstruktör så letar vi efter problem men vi letar också efter lösningarna.

Vi letar efter problem men vi är även problemlösare
— Frida Tjernberg

Att jobba på Looström

För Frida fanns det flera faktorer som ledde henne till Looström. En av dessa anledningar var att hennes tidigare chef Robert började arbeta på företaget. Utöver det så kändes det rätt att söka sig till en aktör som är nischad.

-På Looström känner jag att jag kan få det stödet som jag behöver, dels för att kunna bidra med mitt marknadsarbete men även fortsätta utvecklas som konstruktör. Det är ett företag där man får den hjälp och stöttning som man behöver, något som är viktigt i en roll som innebär ett stort ansvar.

Välkommen Robert - Återvänder till Looström efter 15 år!

Robert har en lång erfarenhet inom branschen och har bevittnat yrkets utveckling och förändring. Han har också följt Looströms utveckling på nära håll.

Han började sin resa i Finland, vilket senare skulle leda honom till Looström. Där väcktes även hans intresse och han kom för första gången i kontakt med byggnadsyrket.

Robert Abrahamsson, Avdelningschef på Looström

Ett tidigt karriärval

Under 90-talet rådde det en fastighetskris i stora delar av norden. Under denna tid studerade Robert för att bli byggnadskonstruktör. Den rådande arbetsmarknaden ledde till att hans studieval ifrågasattes av många.

- Man blev nästan idiotförklarad för sitt val av utbildning. Många hoppade av utbildningen efter ett par år och valde andra inriktningar. I slutändan var vi bara 7 personer som tog examen.

Den svåra arbetsmarknaden i Finland gjorde att Robert, tillsammans med en klasskompis, valde att söka sig utomlands för att hitta en praktikplats. Under drygt ett år praktiserade han i Hong Kong på ett större infrastrukturprojekt.

Efter tiden i Hong Kong var Robert tillbaka i Finland och det hade blivit dags för honom söka jobb på den nordiska marknaden.

-I slutet av nittiotalet var arbetsmarknaden fortfarande ganska svår i Finland men i Sverige började det se ljusare ut. Jag såg en annons från Looström i platsbanken och tre dagar senare så var jag anställd.

Efter ett antal år på Looström, var Robert sugen på att utforska nya aspekter av yrket och jobbade under en tid med utbyggnaden av 3G-nätet i Sverige. Senare jobbade Robert en kortare period på Ramböll innan han började på BTB där han jobbade under 13 år med bl.a.  uppdraget att få företaget att växa.

-Det var en rolig och utmanande tid, vi var runt 20 personer när jag började och tretton år senare hade vi expanderat till ungefär 200 medarbetare inom konstruktionsområdet.

Man vill inte vara en kostnad, man vill vara en del av lösningen
— Robert Abrahamsson

Valet att bli konstruktör

-Jag har nog alltid haft ett intresse för konstruktioner och byggnader. Jag har redan från tidig ålder varit byggintresserad.

Det initiala intresset ökade med åren. Olika sommarjobb i byggbranschen stärkte intresset och när det hade blivit dags för studier så var valet enkelt. .

En arbetsroll som förändras och utvecklas

Sen Robert började jobba som konstruktör har hans roll förändrats en hel del. Däremot är det samma tanke som driver och motiverar honom.

-Jag har alltid gillat variationen mellan att sitta “nergrottad” framför datorn och studera olika ritningar samt den sociala delen av yrket som är väldigt rolig och utvecklande. Att besöka olika projekt och träffa kunder eller andra aktörer i branschen är något som jag värderar högt, även om teams tagit bort en bit av den delen.

-Trots att mina arbetsuppgifter förändrats med åren så är det fortfarande samma sak som driver mig i yrket. För mig är det viktigaste att leverera en så god lösning som möjligt. Man vill inte vara en kostnad, utan man vill vara en del av lösningen.

Engagemang är den enkla lösningen

Robert har nästan 25 års erfarenhet av branschen och har jobbat med olika roller, alltifrån konstruktör till olika chefsbefattningar. De olika rollerna tillsammans med den långa erfarenheten har gjort att Robert idag vet vad som krävs för att lyckas i sin roll som avdelningschef.

-Tro det eller ej, men det enda som behövs är ett stort engagemang, har man det så kommer man klara sig bra. Genom att vara påläst och försöka hitta lösningar, samt kommunikation med andra deltagare i projekt så kommer resten att falla på plats.

En arbetsplats med lång historia

När Robert kom till Looström för mer än 20 år sedan så fastnade han för företagets långa historia.

-Jag har ett stort personligt intresse för historia, så i samband med att jag började på Looström så läste jag på om dess historia och fascinerades av alla projekten som de medverkat i under sina 120 år i branschen.

En bra och lång historia är viktigt men fortsatt utveckling och modernisering blev en av de drivande faktorerna för Roberts återvändande.

-Det finns väldigt goda förutsättningar att växa. Jag trivs även med det faktum att Looström specialiserat sig inom konstruktion, för det innebär att vi kan utvecklas och bli specialiserade inom området. Jobbar man med för många olika saker så tappar man nästan alltid i kvalité. Alla har en möjlighet att bli bäst på ett område, men ingen kan bli bäst på allt.

Alla har en möjlighet att bli bäst, men ingen kan bli bäst på allt
— Robert Abrahamsson

Välkommen Fabian - Backpackande konstruktören från Nyköping

Även om Fabian inte alltid varit säker på sin framtida karriär, har han sedan tidig ålder vetat att han strävade efter att bli ingenjör.

Uppväxten och de tidiga ambitionerna

Fabian spenderade sina 20 första år i Nyköping tillsammans med sin familj. Ambitionen att genomföra eftergymnasiala studier var tydlig men innan det ville Fabian ut och upptäcka världen. Tillsammans med sin ryggsäck reste han runt i Australien och Indonesien i flera månader. Efter resandet flyttade han vidare från sin hemstad till Jönköping för att påbörja sina studier på Jönköping University.

Fabian Hagenius, Handläggande konstruktör på Looström

På Jönköping University så var det basår som Fabian valde att studera. Från början fanns det en tanke på att studera samma sak på KTH i Stockholm men samtidigt kände han inte något större sug att flytta upp till huvudstaden, just då.

När basåret var avslutat stod det klart att det var dags att välja inriktning för de fortsatta studierna. Det fanns en tanke om att kanske välja en ingenjörsutbildning inom Maskinteknik men efter att ha lyssnat på en presentation kring programmet så märke han att det inte skulle vara en bra match.

-Efter presentationen så insåg jag att det inte var rätt spår för mig, det verkade inte speciellt roligt. Istället fick jag upp ögonen för programmet inom Byggnadsteknik, dessutom hade jag en hel del klasskompisar från basåret som valde den utbildningen.

Trots att det inte från början fanns någon tanke att arbeta inom bygg så valde han nu att gå vidare med utbildningen.

-Jag har alltid trivts med siffror och dessutom gillar jag att räkna. I skolan var det matte och fysik som var favoritämnena eftersom det är två ämnen där saker och ting antingen är rätt eller fel, vilket minskar utrymmet för tolkning. Så högskoleingenjörsutbildningen inom Byggnadsteknik passade mig väldigt bra.

När studierna var avklarade jobbade Fabian som Entreprenadingenjör i ett halvår innan han letade sig vidare.

-Min handledare som jag hade på praktiken under andra året av utbildningen hade nu valt att starta eget företag och frågade om jag ville börja hos honom, det var så jag började på Contruster Engineering AB som konstruktör, i Jönköping.

Ett miljöombyte

Den bästa feedbacken är när kunderna ringer och är nöjda med det levererade resultatet
— Fabian Hagenius

Efter två år till i Jönköping så kom Stockholm upp på kartan igen, hans sambo fick ett jobberbjudande i huvudstaden och denna gång tyckte Fabian att flytten kändes som rätt val.

-Efter 6 år i Jönköping kände jag mig ganska klar med staden, dessutom bor båda mina bröder i Stockholm, så för mig kändes det naturligt att flytta.

Väl i Stockholm jobbade han för samma företag men nu på distans. Istället för att åka in till företagets kontor varje dag så var det på kontorshotell som Fabian tillbringade sina dagar.

-Efter sommarens slut var känslan av ensamhet påtaglig, det blev en väldigt stor kontrast från att ha varit omgiven av människor under semestern till att vara ensam på ”kontoret”. Jag kände ett behov av att vara omgiven av kollegor igen.

Fabians väg fram till Looström var inte den mest typiska.

-En bekant som även jobbar som konstruktör blev kontaktad av en rekryterare men var inte intresserad. Hon skickade vidare honom åt mitt håll istället. Det var så som jag kom i kontakt med Looström. När jag läste på om företaget så tyckte jag det var spännande att se att det var Sveriges äldsta konstruktionsbyrå och fick en bra känsla av arbetsplatsen.

Arbetsglädje och professionell utveckling

Precis som många andra inom branschen så ligger en stor del av Fabians drivkraft i att leverera ett bra resultat till kund och att göra kunden nöjd.

- Den bästa feedbacken är när kunderna ringer och är nöjda med det levererade resultatet. För mig är det, det absolut bästa med jobbet. Samtidigt tycker jag att det är roligt att räkna och grubbla på olika problem.

För Fabian är det roligaste med yrket även det mest utmanande.

-Problemlösningen är nog det som kan vara mest utmanande, men det är väldigt tillfredställande när man hittar en simpel och kostnadseffektiv lösning på ett komplext problem. Det är även genom utmaningarna som man utvecklas inom yrket.

Att trivas som konstruktör

Att veta exakt vad som krävs för att trivas och lyckas som konstruktör är inte alltid helt enkelt att sätta fingret på, men Fabian har några saker som han anser vara viktiga för att lyckas i sin roll. De sakerna är; Att ha erfarna och stöttande mentorer som man kan ta lärdom ifrån, öppen och bra kommunikation både internt och externt, samt att ha roligt på jobbet.

- För mig är det viktigt att kunna dra lärdomar och utbyta kunskaper med de erfarna kollegorna men även att få rätt stöttning. Samtidigt tror jag att det är nyttigt att ha en tydlig och enkel kommunikation, både med kunder och internt med kollegorna. Jag tycker även att det är betydelsefullt att ha roligt på sin arbetsplats, det bidrar med ökad motivation.

På Looström har man verkligen lyckats med att bygga upp gemenskap och trivsel.
— Fabian Hagenius

Vad ska man göra för att trivas på jobbet då och vad krävs för att personalen ska bli motiverad?

-Jag tycker att det är viktigt att bygga gemenskap och knyta band kollegor emellan. På Looström har man verkligen lyckats med att bygga upp gemenskap och trivsel. Det finns en bra sammanhållning här mellan kollegorna, de regelbundna aktiviteterna samt rasterna kring pingisbordet knyter oss samman, vilket leder till öppnare och smidigare kommunikation och samarbeten i jobbet.



Välkommen Gunnar - Möbelsnickaren som bytte karriär

Gunnar har haft en minst sagt spännande karriärväg som lett honom fram till en plats på Looström.

Gunnar började sin resa nere i Lund. I sin hemstad började han med att studera naturvetenskap på gymnasiet och redan från tidig ålder kände han att matte och tekniska ämnen var något som intresserade honom och som han hade lätt för. Efter gymnasiet blev det ett sabbatsår där han reste runt i världen.

Gunnar Dahl, konstruktör på Looström

Ett första karriärval

Tillbaka från sitt sabbatsår var det dags att vidareutbilda sig. Gunnar kände inte för att gå den förväntade vägen, som i Lund innebar att börja på en längre högskoleutbildning.

- Nästan alla andra i min gymnasieklass blev läkare eller civilingenjörer. Det passade inte mig. Jag ville göra något annorlunda och gå min egen väg.

Gunnar började istället på en grundutbildning i finsnickeri, vilket utmanade och utvecklade helt nya sidor än de teoretiska. Möbelsnickeri blev hans nya passion och han fortsatte sina studier på den anrika Carl Malmstenskolan på söder i Stockholm.

Efter studierna arbetade Gunnar i ca ett år på ett snickeri i Valdemarsvik där han byggde möbler till bl.a. Svenskt Tenn.

Nästan alla i min klass blev läkare eller civilingenjörer, jag ville gå min egen väg.
— Gunnar Dahl

Efter året i Valdemarsvik startade han och en kursare eget snickeri baserat i Stockholm. I det egna företaget byggde han möbler och inredningar och nådde stora framgångar med en egen möbelkollektion. Kollektionen både vann Svensk Forms stora designpris och blev representerad på bl.a. Nationalmuseum.

Trots framgångarna beslutade sig Gunnar ändå efter några år för att byta yrkesväg. Att driva eget snickeri krävde mycket tid, och med två små barn hade prioriteringarna i livet ändrats.

Valet att bli konstruktör

Gunnar bestämde sig för att bli konstruktör. Vägen till den nya karriären började med en Högskoleingenjörsutbildning i byggteknik på KTH.

-Jag visste att utbildningen och KTH skulle passa mig perfekt. Att utbilda sig samtidigt som man har två småbarn visade sig också vara en bra idé. Studierna blev mycket effektivare när jag hade en begränsning i hur mycket tid jag kunde lägga. Jag kunde också disponera min tid väldigt fritt och hade mycket tid över till att vara hemma med barnen.

Ett yrke som utvecklar

Gunnar är väldigt nöjd över sitt karriärbyte. Arbetet innehåller så många olika delar vilket gör att han alltid kan fortsätta utvecklas, vare sig det är att modellera eller skapa ritningar, göra olika beräkningar eller utveckla sin kontakt med andra discipliner. Utöver personlig utveckling så drivs han av att kunna ta fram den perfekta lösningen.

-Det bästa med att vara konstruktör är när man lyckas med att ta fram och erbjuda en lösning som man är nöjd med. I de allra flesta fallen uppnår man den bästa lösningen när man får dela tankar med andra och ta del av andras erfarenheter.

Att byta karriärväg i senare ålder har också fört med sig sina fördelar. Det tidigare arbetet som finsnickare har han fått användning av i sitt nuvarande jobb.

-Jag har absolut en fördel som konstruktör tack vare mitt tidigare yrke. Det har gett mig en känsla för konstruktion och för hur saker fungerar.

För den som inte arbetat som finsnickare så har Gunnar tankar om vad han tror behövs för att kunna bli en skicklig konstruktör.

-Jag tror att det är bra att ha ett sinne för det praktiska, att kunna ta ett steg tillbaka och analysera vad det är man gör. Att ha ett öppet sinne är också viktigt. Genom att ta ett steg tillbaka så kan du lättare se ifall lösningen är den mest lämpade att arbeta vidare med. Praktiken och teorin måste gå hand i hand.

När arbetssättet och företaget matchar

För Gunnar är det av yttersta vikt att kunna utvecklas inom sin roll och i sitt yrke. Han anser även att nyckeln till att fortsätta utvecklas ligger i att ha olika arbetsuppgifter. Utöver att ha diversitet i yrket så anser han att utveckling sker när man får ta del av andra kollegors erfarenheter. På Looström får han möjlighet att arbeta på ett sätt som driver honom framåt.

-På Looström får jag den friheten som jag önskar, där jag får vara involverad i alla delar av ett projekt. Samarbetet och idé-bollandet med kollegorna är enkelt. Det gör att vi tillsammans kan komma fram till den bästa möjliga lösningen.

En öppen arbetsplats

Genom arrangerade tillställningar och gemensamma fikapauser, skapas bättre band mellan de anställda. Den öppna kontorsmiljön gör det även lättare att ta hjälp av varandra.

-Jag tycker att vi har ett arbetssätt som fungerar bra, vi jobbar mycket med varandra och de gemensamma stunderna gör att vi bygger ett starkt team.

- Innan jag började på Looström hade jag en magkänsla av att det skulle vara väldigt roligt att jobba här. Nu har jag varit på plats ett tag och jag tycker att magkänslan stämde. Vi gör mycket kul tillsammans både under och efter arbetstid.

Praktiken och teorin måste gå hand i hand.
— Gunnar Dahl

Välkommen Jennifer- Den händiga konstruktören

Jennifer, som växte upp på en brädgård, var omgiven av en familj av entreprenörer och hantverkare. Från tidig ålder visade Jennifer sin förmåga att bygga och skapa. Att bygga sin egna lekstuga var en av hennes tidiga bedrifter. Därifrån tog intresset för att bygga och konstruera fart på riktigt.

Nu står hon inför sin andra husrenovering, efter att tidigare ägnat sig åt att renovera en lägenhet. För Jennifer är yrket som konstruktör en perfekt match för hennes händiga och kreativa sinne.

Jennifer Dahlbäck, konstruktör på Looström

Den naturliga vägen från uppväxten, omgiven av material och konstruktioner.

Uppväxten för Jennifer var inte som de flesta. Om barnen blev sjuka, tillbringade de sina sjukdagar på föräldrarnas bygghandel.

Sommarjobben och inventeringarna på familjeföretaget var en självklar del av hennes barndom, och det var även där som hennes intresse för konstruktioner och byggmaterial föddes.

Efter att ha sett byggmaterialet i sin ”råa” form, så ville jag se mer och gå djupare in i materialets egenskaper
— Jennifer Dahlbäck

När Jennifer berättar om sin väg till att bli konstruktör, förstår vi hur valet av högskoleutbildning knöts till hennes tidigare erfarenheter. Efter att ha läst ekonomi på gymnasiet, kände hon sig tveksam om det verkligen var vad hon ville göra. Men när hon senare beslutade sig för att utbilda sig till byggnadsingenjör på KTH, var det som om allt föll på plats. Hon visste att det var det yrket som hon ville hålla på med och sökte därför endast den utbildningen, och när beskedet om antagningen kom, var glädjen stor.

Jennifer har alltid haft ett intresse för design och arkitektur, från början var tanken att bli arkitekt. Men det var konstruktionsaspekten som väckte hennes nyfikenhet och ledde henne till sin utbildning på KTH.

- Efter att ha sett byggmaterialet i sin ”råa” form, så ville jag se mer och gå djupare in i materialets egenskaper.

Ständig källa till lärande

- Att arbeta som konstruktör är ett unikt yrke, där varje projekt kommer med nya förutsättningar; unika markförhållanden, annorlunda konstruktionsmaterial, inget projekt är det andra likt. Vilket gör att arbetsdagarna är långt ifrån rutinmässiga.

Jennifer trivs när det är högt tempo och när förutsättningarna förändras inför varje projekt. Tidigare har Jennifer arbetat mycket med bostäder, nu får hon chansen att vidga sina vyer och ta sig an nya utmaningar i diverse projekt.

Utmaningarna och glädjen i att arbeta som byggnadskonstruktör

De mest utmanande aspekterna i hennes roll är de plötsliga och drastiska ändringarna som kan inträffa i projekt. Att hantera olika deadlines ser hon inte som ett problem, eftersom hon presterar bättre under press.

För att trivas och lyckas i sin roll som konstruktör ser hon hög stresstålighet och förtroende för sig själv som viktiga egenskaper. Misstag i hennes bransch kan få allvarliga konsekvenser, och det kräver en känsla av säkerhet i det man gör. Att ingen dag är den andra lik är något som gör att Jennifer älskar sitt jobb.

- Jag utvecklas varje dag på jobbet vilket känns väldigt kul och det finns så mycket mer att lära sig.

Jag tror att det är viktigt att vara stresstålig i vårt yrke. Viss självsäkerhet tror jag är en annan sak som ska underlätta yrket.
— Jennifer Dahlbäck

En stark gemenskap genomsyrar företaget

För Jennifer är de regelbundna fikapauserna, gemensamma luncherna och det öppna kontorslandskapet några av de faktorer som bidrar till den bra arbetsmiljön som råder på Looström. Efter sina intervjuer där hon fick höra talas om Looströmandan så har hon nu fått chansen att se den på riktigt.

- Jag tycker att är väldigt kul med alla gemensamma aktiviter, det stärker sammanhållningen på Looström. Jag gillar den familjära känslan som råder på företaget. Det påminner lite om byggvaruhandeln.

Välkommen Daniel- den äventyrliga träkonstruktören

Att konstruera en berg-och dalbana kanske inte många har på sin bucket list, men det var just berg-och dalbanor som avgjorde Daniels val att bli konstruktör. Nu kliver den småländska träfantasten in på Looström som handläggande konstruktör med en annan vision- att implementera fler träbaserade lösningar i framtida projekt.

Daniel Sörnmo, Handläggande konstruktör på Looström

Det udda intresset som styrde honom mot konstruktion

Uppvuxen i Småland med en släkt full av ingenjörer var det svårt för Daniel att inte låta sig influeras. När det var dags att utbilda sig vidare stod han vid ett vägskäl, musik eller teknik?

Att jag fastnat för just trä beror främst för att det är ett vackert material. När jag ser trä mår jag bättre och jag tror inte jag är själv i det. Framöver vill jag gärna jobba in i mina projekt att man ska se trät och inte bara att det ska bestå av trä.
— Daniel Sörnmo

— Mina kusiner var mina förebilder och eftersom de var ingenjörer så blev det naturligt att vilja gå i samma riktning.

Innan han gjorde sitt val beslöt sig Daniel för att ta några år till att göra annat. Och mycket av tiden lade han på att åka berg-och dalbanor.

— När jag var 12 år bilade jag med min pappa genom Tyskland, Holland och Belgien för att gå på nöjesfält med syftet att åka just berg- och dalbanor. Jag tror vi åkte 50-60 st totalt. Och det var där min fascination för konstruktioner började. En dröm om att någon gång själv konstruera en berg- och dalbana kom till liv.

Det vackra med trä

Fascinationen av berg- och dalbanekonstruktionerna avgjorde tillslut i Daniels karriärval och han började studera på Luleå Tekniska Universitet.

— Efter examen flyttade jag till Stockholm och började arbeta på BTKon som vid den tiden var nystartat. Jag jobbade som projektör och konstruktör med framförallt KL-trä i hus.

Anledningen till att Daniel fortsatt jobba mycket med specifikt trä beror inte bara på att det är ett hållbart material utan att man kan se det vackra i materialet.

— Att jag fastnat för just trä beror främst för att det är ett vackert material. När jag ser trä mår jag bättre och jag tror inte jag är själv i det. Framöver vill jag gärna jobba in i mina projekt att man ska se trät och inte bara att det ska bestå av trä.

Utmaningarna och glädjen i att arbeta som byggnadskonstruktör

Att arbeta som konstruktör är inte alltid en dans på rosor, men det finns mycket som gör att de tuffa stunderna är värda.

— Ibland är det jobbigt och stressigt och ibland glömmer man bort tiden helt för det känns som mer än bara ett jobb. Det kan vara fantastiskt kul att bara projektera och ibland behöver man tänka till och komma fram till någon lösning, jag gillar den variationen. Det är en bra kombo helt enkelt.

Ibland är det jobbigt och stressigt och ibland glömmer man bort tiden helt för det känns som mer än bara ett jobb. Det kan vara fantastiskt kul att bara projektera och ibland behöver man tänka till och komma fram till någon lösning, jag gillar den variationen.
— Daniel Sörnmo

Daniel berättar även att trä som material har sina egna utmaningar.

— Just när det kommer till trä är det inte mycket som är beprövat. Även om någon har gjort det tidigare så kan det vara nytt för mig, för beställaren och andra konsulter. Det dyker upp många nya krav som ställs på en trästomme jämfört med de mer klassiska materialen. Det är utmanande och man utforskar ny mark rätt ofta.

Två veckor på Looström- sedan direkt på studieresa

När Daniel började på Looström hann han bara jobba två veckor innan det bar av till Åre på studieresa. Han tycker att det var en perfekt timing för att lära känna sina kollegor.

— Jag kände att jag fick ett ansikte på alla och fick ta del av stämningen i gruppen.

Välkommen Johan Munkhammar- konstruktören med öga för ombyggnationer

Men en passion för komplexa ombyggnationer i äldre byggnader har Johan hamnat helt rätt som Handläggande konstruktör på Looström. Han berättar för oss om utmaningarna i rollen och vad som fascinerar honom med yrket.

Johan Munkhammar looström konstruktör stockholm

Johan Munkhammar, Handläggande konstruktör på Looström

Vägen till konstruktörsyrket

Uppvuxen i Örebro både studerade och påbörjade Johan sin karriär i staden.
Trots att han hade en talang för att räkna var det inte självklart att han skulle bli ingenjör i ung ålder.

Det är mycket detektivarbete i ombyggnation, man vet inte vilka ritningar som stämmer till 100% och ofta saknas många eller alla K-ritningar.
— Johan Munkhammar

— Min pappa är elektriker och jag följde med honom till jobbet några gånger, då var det mycket ombyggnadsprojekt vilket jag tyckte var roligt. Så jag började tillslut plugga till högskoleingenjör inom byggteknik.

Valet visade sig vara helt rätt för Johan, för under utbildningen fanns det ingen tvekan om vilket väg han sedan skulle ta. Det var självklart att han skulle jobba med just byggnadskonstruktion.

— När jag tog examen så började jag jobba på WSP i Örebro men förflyttade mig senare till samma företag i Stockholm.

Detektivarbetet i ombyggnationer

På WSP började Johan arbeta mycket med ROT-projekt, vilket han sedan fastnade för.

— Anledningen till att jag fastnade för just ombyggnationer är nog främst för att jag tycker att det är spännande att rota i gamla ritningar och se hur tidigare konstruktörer har tänkt och hur byggnaden fungerar. Det är mycket detektivarbete i ombyggnation, man vet inte vilka ritningar som stämmer till 100% och ofta saknas många eller alla K-ritningar.

Något annat som fascinerar Johan gällande ombyggnationer är äldre byggnader och hur arbetssätten då skiljer sig från idag.

— Jag gillar byggnader från sent 1800-tal. Handlingarna från den tiden kan vara väldigt fina och finberäknade. Det är inte alls samma upprepning som man jobbar med idag.

Hur man skapar de bästa förutsättningarna i ett ombyggnationsprojekt

Det var problemlösningen som främst gjorde att Johan fastnade för konstruktion. För honom går utmaningarna hand i hand med det fängslande inom yrket.

— Det roliga med att jobba som byggnadskonstruktör är att man får rita och räkna på hållbara lösningar som man sedan får se förverkligade. Jag kan vara helt fast i datorn när det kommer till vissa problem som behöver lösas och det är extra roligt när man får de andra funktionernas tankar och idéer att fungera.

Något som kan utmana Johan extra som konstruktör är tidspressen som kan uppstå utifrån problem som dyker upp i rivningsskede.

— Jag kan ha grottat ned mig i olika handlingar och kommit fram till en lösning när det helt plötsligt under rivning visar sig att det inte alls ser ut som man tänkt. Då gäller det att vara snabbtänkt för som Beställare vill man ofta ha svaret igår. Jag har insett att det bästa sättet att lösa sådana problem är att lära känna byggnaden från start. Se till att man är påläst på alla gamla handlingar och går på platsbesök och mäter, för det bidrar till bättre förutsättningar för sig själv och man kan upptäcka problem redan i tidigt skede.

Något annat jag uppskattar med Looström är att man är intresserade av att veta vad anställda tycker och tänker, det känns bra att känna sig hörd.
— Johan Munkhammar

Att känna sig hörd som anställd

Efter 12 år på WSP har Johan funnit nya utmaningar på Looström. Han fick redan från första möte en bra känsla vilken fortfarande består en månad in i hans anställning.

— Det är en härlig gemenskap och jag gillar att alla på kontoret äter frukost, fikar och äter lunch tillsammans. Något annat jag uppskattar med Looström är att man är intresserade av att veta vad anställda tycker och tänker, det känns bra att känna sig hörd.

Av de avancerade ombyggnationsprojekt Looström konstruerat har Johan några han gärna hade kunnat tänka sig vara en del av.

Vildmannen skulle varit spännande att vara med i. Även Östermalmshallen, den är otroligt fin.

Välkommen Johan Wikforss- den utmaningslystna konstruktören

Han har en fallenhet för problemlösning, utmanande projekt och att bygga ett starkt team. Efter 14 år på Ramböll fortsätter Johan sin karriär på Looström som uppdragsansvarig konstruktör.

Johan Wikforss, Uppdragsansvarig konstruktör på Looström

Från tung industri till konstverk och julgransfötter

Johan har två områden han alltid brunnit lite extra för, musik och problemlösning. Det sistnämnda var just det som bidrog till valet att bli just byggnadskonstruktör.

— Jag har alltid haft ett intresse för problemlösning. När jag sedan tog mig ut i arbetslivet som nyexaminerad ingenjör började jag arbeta med tung industri som sedan vidare blev huskonstruktion. Men mitt jobb behöver inte sluta vid en byggnad, jag har konstruerat allt från bussdepåer och sjukhus till konstverk och en julgransfot.

En av de tuffaste delarna i yrket som konstruktör är att konkretisera vad som faktiskt ska göras i ett projekt. För att kunna hjälpa kunden hitta sina lösningar behöver man förstå dem och deras behov.
— Johan Wikforss

Vid frågan om vad Johan gillar mest med att arbeta som konstruktör är svaret inte ett visst typ av område som industribyggnader eller bostadsombyggnationer. För honom handlar det mer om vad som är utmanande.

— En tråkig betonglåda kan vara minst lika utmanande som ett stort och flashigt bostadsprojekt. Det går att hitta utmaningar överallt.

Projekten som utmanade honom

Med en vana av problemlösning i pressade situationer har det blivit en del som Johans hjärta slår lite extra för. En annan del han ser utmanande på är att tydliggöra uppdraget i början av ett projekt för att undvika överarbetning.

— En av de tuffaste delarna i yrket som konstruktör är att konkretisera vad som faktiskt ska göras i ett projekt. För att kunna hjälpa kunden hitta sina lösningar behöver man förstå dem och deras behov.

Eftersom Johan gillar utmaningar blev han ombedd att berätta om de mest utmanande projekten han arbetat med. Ombyggnationen av Tomteboda bussdepå är ett minnesvärt projekt han inte glömmer i första taget.

Det var otroligt tidspressat men en fantastisk sammanhållning i projektet gjorde det möjligt. Vi fick känna oss delaktiga i kampen mot Covid trots att vi jobbar med bygg.
— Johan Wikforss

— Det var lite läskigt för det var en stor och avancerad ombyggnation där en postterminal byggdes om till bussdepå och verkstad. För att bussarna skulle kunna svänga in på verkstadsplatserna var vi tvungna att flytta en hel pellarrad i ett 250 m långt hus. Otroligt tunga balkar lyftes ner och byttes ut. Så det är inget man vill ha räknat fel på.

Ett annat utmanande projekt var en vaccinfabrik som färdigställdes under pandemin.

— Det var otroligt tidspressat men en fantastisk sammanhållning i projektet gjorde det möjligt. Vi fick känna oss delaktiga i kampen mot Covid trots att vi jobbar med bygg.

Konsten att bygga ett starkt team

Något som glädjer Johan är att stötta de som är i början av sin karriär och se dem utvecklas till kompetenta byggnadskonstruktörer. Utöver att handleda arkitektstudenter på KTH så stöttar han mer än gärna sina kollegor på jobbet i alla möjliga frågor.

— Det är viktigt med öppen kommunikation på arbetsplatsen och att vara behjälplig i frågor. Det gynnar både den som ställer frågan och den som svarar i slutändan då man lär sig något i varje persons utmaning.

Johan har ett tips för att trivas och lyckas i rollen som uppdragsansvarig konstruktör. Och det är att skapa god stämning i projekteringsgruppen.

— Det gör man bl.a. genom att ha god kundkontakt och visa upp sig. Det är viktigt med just personlig kontakt, det gör det enklare att lösa eventuella problem och bibehålla den goda stämningen i gruppen.

Intrycket av Looström

Jag tycker att verkligheten stämmer in på det som förklarats. Alla känner alla och hjälps åt, rätt saker prioriteras, det är flexibelt, öppet och trevlig stämning.
— Johan Wikforss

När Johan började på Looström var han ute efter omväxling. Idag har han arbetat några veckor och berättar hur han upplevt Looström hittills.

— Jag tycker att verkligheten stämmer in på det som förklarats. Alla känner alla och hjälps åt, rätt saker prioriteras, det är flexibelt, öppet och trevlig stämning. Och det känns som att man kan ha roligt tillsammans.

Välkommen Carolina - den problemlösande industrikonstruktören

På Swedol föddes idéen om att ta sig vidare inom byggbranschen med siktet på konstruktörsrollen. Med en kärlek till industrikonstruktion tar Carolina nu plats på Looström som konstruktör, specialiserad inom just detta område.

carolina olsson konstruktör looström byggnadskonstruktör

Carolina Olsson, byggnadskonstruktör på Looström

Från Swedol till konstruktion

För den före detta Östersundsbon Carolina gick flyttlasset till Stockholm för tio år sedan. Väl där började hon arbeta på yrkesbutiken Swedol, där resan mot rollen som konstruktör tog fart.

— Jag började arbeta extra på Swedol under gymnasiet och gillade branschen, sortimentet och kunderna. Det var en skön jargong helt enkelt. Det öppnade upp för idéen om att ta mig vidare inom bygg fast en annan riktning.

Det jag tycker är spännande med industriprojekt är att de varierar i storlek och komplexitet. Det är roligt och givande att få hjälpa kunden att hitta smarta och kreativa lösningar på deras problem
— Carolina Olsson

Carolinas fallenhet för problemlösning fick henne att välja Byggteknik och Design på KTH i Stockholm.

— Inom min utbildning fanns det fem inriktningar, en av dem var konstruktion vilket även var det svåraste. Så jag valde den inriktningen och kände direkt att den passade mig.

Fann sin plats inom industri

Området Carolina specialiserar sig inom är industrikonstruktion, något hon arbetat med i tre år. Senast arbetade hon på WSP inom detta område och det är framför allt sådana projekt hon jobbar med idag hos Looström.

— Det jag tycker är spännande med industriprojekt är att de varierar i storlek och komplexitet. Det är roligt och givande att få hjälpa kunden att hitta smarta och kreativa lösningar på deras problem.

Det roligaste med att vara konstruktör är även det mest utmanande enligt Carolina.

— Man lär sig nya saker varje dag och alla projekt har sina egna utmaningar trots att de vid första anblick kan uppfattas likadana. Jag tror att man ska vara nyfiken, prestigelös och ha lätt för att fråga kollegor om råd för att trivas i rollen som konstruktör. Sedan ska man såklart också tycka det är roligt med beräkningar och projektering.

Första intrycket av Looström- blev bjuden på kaffe på KTH

Jag fick ett bra intryck av Looström på kaffebjudningen. Det kändes som att det var mycket värme, glädje och positivitet, en bra arbetsplats helt enkelt.
— Carolina Olsson

Första gången Carolina kom i kontakt med Looström var via en kaffebjudning på Kungliga Tekniska Högskolan 2018. Looström bjöd studenter på kaffe och mingel, något som blivit en årlig aktivitet på högskolan.

— Jag fick ett bra intryck av Looström på kaffebjudningen. Det kändes som att det var mycket värme, glädje och positivitet, en bra arbetsplats helt enkelt. Idag har jag kommit in bra i gruppen och känner att jag kan ställa frågor till vem som helst. Projekten är roliga och det är ett härligt gäng!

Välkommen Gary - den samhällsdrivna konstruktören

Resan inom byggnadskonstruktion startade i Lund och tog honom två år senare till Stockholm. Med ett starkt intresse för prefabkonstruktion och samhällsnyttiga projekt har Gary nu funnit sin plats i Looströms Tekla/prefab avdelning.

konstruktör looström byggnadskonstruktör

Gary Lai, byggnadskonstruktör på Looström

Flytten som tog honom ett steg närmre konstruktörsrollen

Gary är uppvuxen i Angered, Göteborg. Redan när han gick i högstadiet förstod han att han genom skolan fick en möjlighet att forma sin egen framtid. Efter studenten tog han sitt pick och pack och begav sig till Lund för att studera till civilingenjör på LTH.

— Jag har alltid tyckt om att rita och räkna, därför var konstruktionsinriktningen på väg- och vattenprogrammet ett enkelt val för mig.

För Gary är samhällsbyggnad och rollen som konstruktör viktig.

Att man under det första platsbesöket får se en betongplatta och att det sedan står en färdig skola där några platsbesök senare är en fantastisk känsla. Man inser att det är på riktigt och att man skapar något som andra människor kan nyttja.
— Gary Lai

— Att jag valde just den här inriktningen kändes rätt för mig. Arbetet gör ett stort avtryck och det känns både konkret och meningsfullt. Jag är stolt över att få ge tillbaka till samhället genom de byggnader jag är med och skapar.

Att bidra till samhället som konstruktör

Efter examen började Gary arbeta på Sweco, mestadels inom nybyggnation och prefab och framför allt i Tekla. Han gillar att arbetet som konstruktör är varierande och att alla projekt är unika på sitt sätt.

— Det roligaste är att man får se projekten man jobbar med förverkligas. Att man har varit med och skapat något som förhoppningsvis ska stå där förevigt, det ger en känsla av stolthet.

Det första projektet han arbetade med var en skola i Lund. Han förklarar känslan kring att se en byggnad han arbetat med ta fysisk form.

— Att man under det första platsbesöket får se en betongplatta och att det sedan står en färdig skola där några platsbesök senare är en fantastisk känsla. Man inser att det är på riktigt och att man skapar något som andra människor kan nyttja.

Tipsen till de som funderar på en karriär inom byggnadskonstruktion

Konstruktörsrollen innebär utmaningar, stora som små. Och trots att det är roligt att alla projekt är unika och har sina egna svårigheter så är det även en av de mest utmanande delarna enligt Gary.

— Det är utmanande men alltid lärorikt. Just i prefab så tänker man ett steg före eftersom så mycket som möjligt ska vara färdigt innan det kommer ut till byggarbetsplatsen. Det gäller att tänka ut alla detaljer i god tid. I prefab jobbar man ofta i högt tempo och har leveranser ofta, vilket passar mig perfekt.

Som konstruktör jobbar man inte bara med det tekniska utan det ingår även samarbete mellan olika discipliner, något Gary anser är en lärorik del av yrket.

— Alla har samma mål och det är att få projektet att gå i hamn. För att resultatet ska bli så bra som möjligt behöver man tänka och förstå alla discipliners perspektiv. Jag gillar variationen av att arbeta tillsammans med andra människor men också att få grotta ned mig i min del. Kombinationen passar mig väldigt bra.

När jag frågor Gary vad som krävs för att lyckas i konstruktörsrollen har han tre tips.

— Jag tror främst att man ska vara nyfiken och ödmjuk i att man hela tiden utvecklas och kan lära sig mer. Sedan kan det hända att det inte alltid blir som man tänkt sig så man får vara beredd på att planen kan komma att revideras när projektet kommer igång. Till sist ska man tycka om att jobba med människor och alltid vara tillmötesgående.

Jag fick en bra känsla direkt, alla känner alla. Det märks att Looström är ett företag som bryr sig om välmående och värderar den sociala hållbarheten.
— Gary Lai

Tipsad om Looström

Gary blev tipsad av en Looströmare om företaget och en Tekla/prefab avdelning som skulle passa honom.

— Jag fick en bra känsla direkt, alla känner alla. Det märks att Looström är ett företag som bryr sig om medarbetarnas välmående och värderar den sociala hållbarheten. Det är go’ stämning på kontoret och det känns som att jag har jobbat här längre än vad jag har gjort. Anledningen tror jag är för att Looström har satsat på att få till en härlig mix av konstruktörer både vad gäller ålder, erfarenhet, etnicitet och kön.

Utöver stämningen bland kollegorna fann Gary även intresse i Looströms breda arbetsområde.

— Jag gillar att Looström gör allt från nybyggnationer och prefab till ombyggnationer och industri. Det känns som att man kan lära sig mycket av varandra här.